Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543651

Utjecaj dodataka probiotika na polifenolni sastav čokolada


Mučan, Nikolina
Utjecaj dodataka probiotika na polifenolni sastav čokolada, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 543651 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodataka probiotika na polifenolni sastav čokolada
(Effect off the addition of probiotics on the polyphenolic composition of chocolate)

Autori
Mučan, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.06

Godina
2010

Stranica
32

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Čokolada; Polifenoli; Probiotici
(Chocolate; Phenols; Probiotics)

Sažetak
Čokolada predstavlja bogat izvor prirodnih antioksidansa polifenola, no, u skladu s tendencijama na tržištu funkcionalnih prehrambenih proizvoda, čokolada se obogaćuje različitim funkcionalnim sastojcima. Cilj ovog istraživanja je ispitati utjecaj dodatka probiotika na polifenolni sastav čokolade. Istraživanje je provedeno na tri vrste čokolade različitih udjela kakaovih dijelova (30%, 40%, 70%). U karakterizaciji polifenolnog sastava (udio ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida, udio flavan-3-ola i proantocijanidina) primijenjene su spektrofotometrijske metode. Najveći udio ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina određen je u čokoladi s najvećim udjelom suhe tvari kakaovih dijelova. Utjecaj dodatka probiotičkog soja nije značajno utjecao na polifenolni sastav čokolada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mučan, Nikolina
Utjecaj dodataka probiotika na polifenolni sastav čokolada, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mučan, N. (2010) 'Utjecaj dodataka probiotika na polifenolni sastav čokolada', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mu\v{c}an, Nikolina}, year = {2010}, pages = {32}, keywords = {\v{C}okolada, Polifenoli, Probiotici}, title = {Utjecaj dodataka probiotika na polifenolni sastav \v{c}okolada}, keyword = {\v{C}okolada, Polifenoli, Probiotici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mu\v{c}an, Nikolina}, year = {2010}, pages = {32}, keywords = {Chocolate, Phenols, Probiotics}, title = {Effect off the addition of probiotics on the polyphenolic composition of chocolate}, keyword = {Chocolate, Phenols, Probiotics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font