Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543553

Ispitivanje probiotičke aktivnosti autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline


Šiftar, Silvija
Ispitivanje probiotičke aktivnosti autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 543553 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje probiotičke aktivnosti autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline
(Investigation of the probiotic activity of autochthonous lactic acid bacteria)

Autori
Šiftar, Silvija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2011

Stranica
33

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; liofilizacija; lioprotektori; probiotici
(lactic acid bacteria; freeze-drying; lyoprotectants; probiotics)

Sažetak
Za razvoj probiotičkih proizvoda važno je svojstvo probiotičkih bakterija da utječu na prisutnu mikrofloru u gastrointestinalom ekosustavu, svojom enzimskom aktivnošću i drugim proizvodima svog metabolizma. Stoga su iz autohtonih sireva izolirane bakterije mliječne kiseline (BMK), te su istražena njihova probiotička svojstva. Kako bi se isključila mogućnost širenja antibiotičke rezistencije, ispitana je i osjetljivost autohtonih izolata BMK na različite skupine antibiotika. Autohtoni izolati BMK su osjetljivi na ispitane antibiotike, osim na vankomicin, za koji predstavnici Lactobacillus vrsta imaju urođenu rezistenciju. Preživljavanje u nepovoljnim uvjetima gastrointestinalnog trakta (GIT) jedan je od glavnih kriterija pri izboru probiotika. Autohtoni izolati BMK, odabrani na temelju in vitro testa simuliranih gastrointestinalnih uvjeta, preživljavaju proces liofilizacije u većem broju kad su prisutni lioprotektori obrano mlijeko i inulin. Izolat BGLE1-6 preživljava bolje u prisutnosti inulina, dok izolati BGAL1-1 i ZG3-17 bolje preživljavaju proces liofilizacije u obranom mlijeku u prahu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šiftar, Silvija
Ispitivanje probiotičke aktivnosti autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šiftar, S. (2011) 'Ispitivanje probiotičke aktivnosti autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}iftar, Silvija}, year = {2011}, pages = {33}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, liofilizacija, lioprotektori, probiotici}, title = {Ispitivanje probioti\v{c}ke aktivnosti autohtonih izolata bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, liofilizacija, lioprotektori, probiotici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}iftar, Silvija}, year = {2011}, pages = {33}, keywords = {lactic acid bacteria, freeze-drying, lyoprotectants, probiotics}, title = {Investigation of the probiotic activity of autochthonous lactic acid bacteria}, keyword = {lactic acid bacteria, freeze-drying, lyoprotectants, probiotics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font