Pregled bibliografske jedinice broj: 543553
Ispitivanje probiotičke aktivnosti autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline
Ispitivanje probiotičke aktivnosti autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 543553 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje probiotičke aktivnosti autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline
(Investigation of the probiotic activity of autochthonous lactic acid bacteria)
Autori
Šiftar, Silvija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2011
Stranica
33
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; liofilizacija; lioprotektori; probiotici
(lactic acid bacteria; freeze-drying; lyoprotectants; probiotics)
Sažetak
Za razvoj probiotičkih proizvoda važno je svojstvo probiotičkih bakterija da utječu na prisutnu mikrofloru u gastrointestinalom ekosustavu, svojom enzimskom aktivnošću i drugim proizvodima svog metabolizma. Stoga su iz autohtonih sireva izolirane bakterije mliječne kiseline (BMK), te su istražena njihova probiotička svojstva. Kako bi se isključila mogućnost širenja antibiotičke rezistencije, ispitana je i osjetljivost autohtonih izolata BMK na različite skupine antibiotika. Autohtoni izolati BMK su osjetljivi na ispitane antibiotike, osim na vankomicin, za koji predstavnici Lactobacillus vrsta imaju urođenu rezistenciju. Preživljavanje u nepovoljnim uvjetima gastrointestinalnog trakta (GIT) jedan je od glavnih kriterija pri izboru probiotika. Autohtoni izolati BMK, odabrani na temelju in vitro testa simuliranih gastrointestinalnih uvjeta, preživljavaju proces liofilizacije u većem broju kad su prisutni lioprotektori obrano mlijeko i inulin. Izolat BGLE1-6 preživljava bolje u prisutnosti inulina, dok izolati BGAL1-1 i ZG3-17 bolje preživljavaju proces liofilizacije u obranom mlijeku u prahu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)