Pregled bibliografske jedinice broj: 543530
Promjena udjela polifenola mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi
Promjena udjela polifenola mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 543530 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena udjela polifenola mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi
(The change of polyfenolic content of microencapsulated extract from Creeping Thyme during one-day period in water)
Autori
Smojver, Borna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2009
Stranica
24
Mentor
Komes, Draženka
Ključne riječi
Antioksidansi; Majčina dušica; Mikroinkapsulacija; Polifenoli
(Aantioxidant; Creeping Thyme; Microencapsulation; Polyfenols)
Sažetak
U svrhu razvoja funkcionalnih prehrambenih proizvoda majčina dušica predstavlja značajan izvor prirodnih antioksidansa – polifenola. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti promjenu udjela ukupnih fenola, tj. flavonoida i neflavonoida vode u koju su dodane mikrokapsule vodenih esktrakata majčine dušice inkapsuliranih u dvije vrste alginata različite viskoznosti. Primjenom spktrofotometrijskih metoda dobiveni su rezultati koji su pokazali da je alginat veće viskoznosti bolji za mikroinkaspulaciju ekstrakata majčine dušice jer sporije otpušta polifenole u vodenu okolinu. Potvrđena je dobra korelacija između udjela ukupnih fenola i flavonoida za svaku vrstu alginata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)