Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543400

Brzina in vitro probavljivosti škroba iz zrna kukuruza kod peradi


Kos, Marija
Brzina in vitro probavljivosti škroba iz zrna kukuruza kod peradi, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 543400 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Brzina in vitro probavljivosti škroba iz zrna kukuruza kod peradi
(In vitro corn starch digestibility rate for poulty)

Autori
Kos, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2011

Stranica
30

Mentor
Kljak, Kristina

Ključne riječi
škrob; brzina probavljivosti; in vitro metoda; perad
(starch; digestion rate; in vitro procedure; poultry)

Sažetak
Zrno kukuruza je najvažnije krmivo i najznačajniji izvor škroba u hranidbi peradi u RH. Različiti hibridi kukuruza imaju različiti kemijski sastav i karakteristike škroba što utječe na dostupnost škroba prilikom probave. Iako je ukupna probavljivost škroba gotovo stopostotna, utvrđen je utjecaj brzine i mjesta probavljivosti škroba na proizvodna svojstva peradi. Cilj ovog istraživanja bilo je odrediti koeficijente probavljivosti škroba iz zrna različitih hibrida kukuruza u određenom vremenu i izračunati brzinu in vitro probavljivosti škroba različitih hibrida kukuruza prema kinetici prvog reda. U istraživanju je korišteno devet hibrida kukuruza, a in vitro probavljivost škroba provedena je prema probavnom sustavu peradi. Količina probavljene glukoze u devet vremena inkubacije (15, 30, 45, 60, 120, 180, 240, 300 i 360 min) mjerena je spektrofotometrijski. Utvrđena je razlika (P<0, 0001) u koeficijentima probavljivosti škroba nakon svakog vremena inkubacije između ispitivanih hibrida, a nakon 360 min probavilo se 97, 99 % škroba. Brzina in vitro probavljivosti škroba kreće se u rasponu od 1, 26 (Bc 354) do 1, 47 1/h (Pajdaš i Bc 30 w) sa značajnom razlikom među hibridima (P<0, 0001).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kos, Marija
Brzina in vitro probavljivosti škroba iz zrna kukuruza kod peradi, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Kos, M. (2011) 'Brzina in vitro probavljivosti škroba iz zrna kukuruza kod peradi', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kos, Marija}, year = {2011}, pages = {30}, keywords = {\v{s}krob, brzina probavljivosti, in vitro metoda, perad}, title = {Brzina in vitro probavljivosti \v{s}kroba iz zrna kukuruza kod peradi}, keyword = {\v{s}krob, brzina probavljivosti, in vitro metoda, perad}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kos, Marija}, year = {2011}, pages = {30}, keywords = {starch, digestion rate, in vitro procedure, poultry}, title = {In vitro corn starch digestibility rate for poulty}, keyword = {starch, digestion rate, in vitro procedure, poultry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font