Pregled bibliografske jedinice broj: 543380
Utjecaj hibrida kukuruza na sadržaj karotenoida i oksidacijsku stabilnost jaja
Utjecaj hibrida kukuruza na sadržaj karotenoida i oksidacijsku stabilnost jaja, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 543380 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hibrida kukuruza na sadržaj karotenoida i oksidacijsku stabilnost jaja
(Effect of corn hybrid on carotenoid content and oxidative stability of egg yolks)
Autori
Drdić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.03
Godina
2011
Stranica
36
Mentor
Grbeša, Darko
Neposredni voditelj
Kljak, Kristina
Ključne riječi
karotenoidi; zrno kukuruza; boja; oksidacijska stabilnost jaja
(carotenoids; corn grain; colour; egg shell oxidative stability)
Sažetak
Žuto narančasta boja žutanjka i kože peradi je poželjno svojstvo piletine i kokošjih jaja, a potpuno je ovisna o sadržaju karotenoida u hrani. Karotenoidi su pigmenti i antioksidansi koji štite animalne proizvode od oksidativnog kvarenja. Kukuruz žute boje zrna je jedina žitarica koja sadrži značajne količine karotenoida, pa je kao najzastupljenije krmivo u hrani peradi najvažniji izvor prirodnih boja i antioksidansa. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti pigmentacijska i antioksidativna svojstva Bc hibrida kukuruza u proizvodnji jaja. Istraživanje je provedeno 63 dana, 81 kokoš nesilica na vrhu nesivosti i ujednačene težine raspoređene su po tri u kavez, a tri kaveza su hranjena smjesom sa 56% jednog od devet hibrida kukuruza koji je bio jedini izvor karotenoida. Krmne smjese bile su bez dodane sintetske boje uz minimalno potrebnih 4000 IJ vitamin A/kg. U sve smjese je dodano 2% lanenog ulja kao izvora na oksidaciju osjetljivih nezasićenih masnih kiselina. Karotenoidi zrna kukuruza i žutanjka jaja su kvantificirani spektrofotometrijski kao ekvivalenti β-karotena/g uzorka, a boja je određena prema CIE Lab. Oksidacijska stabilnost jaja čuvanih na sobnoj temperaturi, +4 ºC i 31 ºC u odnosu na svježa jaja određena je TBARS metodom mjerenjem sadržaja jednog od produkta lipidne oksidacije, malondialdehida (MDA). Hibridi kukuruza razlikuju (P<0.0001) se po sadržaju (31.52-17.31 μg/g) i bioiskoristivosti (37.55 -60.05%) karotenoida, pigmentaciji i oksidacijskoj stabilnosti jaja. Sadržaj karotenoida i parametri boje L*, a* i b* jaja razmjerni (R2 = 0.79 ; 0.72 i 0.63 ; P<0.001) su njihovim veličinama u hibridima kukuruza. Nema razlike u oksidacijskoj stabilnosti jaja kokoši hranjenih različitim hibridima kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb