Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543380

Utjecaj hibrida kukuruza na sadržaj karotenoida i oksidacijsku stabilnost jaja


Drdić, Martina
Utjecaj hibrida kukuruza na sadržaj karotenoida i oksidacijsku stabilnost jaja, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 543380 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hibrida kukuruza na sadržaj karotenoida i oksidacijsku stabilnost jaja
(Effect of corn hybrid on carotenoid content and oxidative stability of egg yolks)

Autori
Drdić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.03

Godina
2011

Stranica
36

Mentor
Grbeša, Darko

Neposredni voditelj
Kljak, Kristina

Ključne riječi
karotenoidi; zrno kukuruza; boja; oksidacijska stabilnost jaja
(carotenoids; corn grain; colour; egg shell oxidative stability)

Sažetak
Žuto narančasta boja žutanjka i kože peradi je poželjno svojstvo piletine i kokošjih jaja, a potpuno je ovisna o sadržaju karotenoida u hrani. Karotenoidi su pigmenti i antioksidansi koji štite animalne proizvode od oksidativnog kvarenja. Kukuruz žute boje zrna je jedina žitarica koja sadrži značajne količine karotenoida, pa je kao najzastupljenije krmivo u hrani peradi najvažniji izvor prirodnih boja i antioksidansa. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti pigmentacijska i antioksidativna svojstva Bc hibrida kukuruza u proizvodnji jaja. Istraživanje je provedeno 63 dana, 81 kokoš nesilica na vrhu nesivosti i ujednačene težine raspoređene su po tri u kavez, a tri kaveza su hranjena smjesom sa 56% jednog od devet hibrida kukuruza koji je bio jedini izvor karotenoida. Krmne smjese bile su bez dodane sintetske boje uz minimalno potrebnih 4000 IJ vitamin A/kg. U sve smjese je dodano 2% lanenog ulja kao izvora na oksidaciju osjetljivih nezasićenih masnih kiselina. Karotenoidi zrna kukuruza i žutanjka jaja su kvantificirani spektrofotometrijski kao ekvivalenti β-karotena/g uzorka, a boja je određena prema CIE Lab. Oksidacijska stabilnost jaja čuvanih na sobnoj temperaturi, +4 ºC i 31 ºC u odnosu na svježa jaja određena je TBARS metodom mjerenjem sadržaja jednog od produkta lipidne oksidacije, malondialdehida (MDA). Hibridi kukuruza razlikuju (P<0.0001) se po sadržaju (31.52-17.31 μg/g) i bioiskoristivosti (37.55 -60.05%) karotenoida, pigmentaciji i oksidacijskoj stabilnosti jaja. Sadržaj karotenoida i parametri boje L*, a* i b* jaja razmjerni (R2 = 0.79 ; 0.72 i 0.63 ; P<0.001) su njihovim veličinama u hibridima kukuruza. Nema razlike u oksidacijskoj stabilnosti jaja kokoši hranjenih različitim hibridima kukuruza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Grbeša (mentor)

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Drdić, Martina
Utjecaj hibrida kukuruza na sadržaj karotenoida i oksidacijsku stabilnost jaja, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Drdić, M. (2011) 'Utjecaj hibrida kukuruza na sadržaj karotenoida i oksidacijsku stabilnost jaja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Drdi\'{c}, Martina}, year = {2011}, pages = {36}, keywords = {karotenoidi, zrno kukuruza, boja, oksidacijska stabilnost jaja}, title = {Utjecaj hibrida kukuruza na sadr\v{z}aj karotenoida i oksidacijsku stabilnost jaja}, keyword = {karotenoidi, zrno kukuruza, boja, oksidacijska stabilnost jaja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Drdi\'{c}, Martina}, year = {2011}, pages = {36}, keywords = {carotenoids, corn grain, colour, egg shell oxidative stability}, title = {Effect of corn hybrid on carotenoid content and oxidative stability of egg yolks}, keyword = {carotenoids, corn grain, colour, egg shell oxidative stability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font