Pregled bibliografske jedinice broj: 543355
Utjecaj oblika škroba i proteina zrna kukuruza na proizvodna svojstva nesilica
Utjecaj oblika škroba i proteina zrna kukuruza na proizvodna svojstva nesilica // Zbornik "Peradarski dani 2011." s međunarodnim sudjelovanjem / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2011. str. 164-170 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 543355 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj oblika škroba i proteina zrna kukuruza na proizvodna svojstva nesilica
(Effect of starch and protein form on production performance of laying hens)
Autori
Kljak, Kristina ; Grbeša, Darko ; Janječić, Zlatko ; Bedeković, Dalibor ; Duvnjak, Marija ; Kiš, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik "Peradarski dani 2011." s međunarodnim sudjelovanjem
/ Balenović, Mirta - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 2011, 164-170
ISBN
978-953-96259-8-4
Skup
Peradarski dani 2011. s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 11.05.2011. - 14.05.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
zrno kukuruza; proizvodna svojstva; amilopektin; zein; nesilice
(corn grain; production performance; laying hens; amylopectin; zein)
Sažetak
Škrob je najvažniji izvor energije u hranidbi nesilica, a zrno kukuruza je njegov najznačajniji izvor. Oblik škroba (amiloza/amilopektin) u endospermu i proteinski omotač (zein/ne-zein) oko granula škroba utječu na probavljivost škroba, pa prema tome i na proizvodna svojstva nesilica. Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi povezanost sadržaja amilopektina i zeina s proizvodnim svojstvima nesilica. Ispitivano je devet Bc hibrida kukuruza različitog sadržaja amiloze i zeina, pri čemu je njihov udio u smjesama za nesilice bio 56%. Svakim tretmanom hranjeno je devet nesilica kroz sedam tjedana. Broj i masa jaja bilježili su se svakodnevno, a konzumacija hrane tjedno. U zrnu hibrida kukuruza određen je sadržaj amiloze i amilopektina koji su iskazani kao udio od ukupnog škroba, te zein koji je iskazan kao udio od sirovog proteina. Prosječne vrijednosti sadržaja amiloze, amilopektina i zeina u zrnu iznosile su redom 23, 11% (22, 27%-23, 89%), 47, 95% (46, 69%-50, 56%) i 6, 23% (5, 26%-7, 41%). Od proizvodnih svojstava utvrđeni udjeli amiloze, amilopektina i zeina istodobno utječu samo na prosječnu masu jaja, dok sadržaj amilopektina utječe i na tjednu jajnu masu. Sadržaj amilopektina u zrnu i škrobu pozitivno koreliraju (redom r=0, 5996 ; P<0, 0001 ; r=0, 4028 ; P<0, 0061), dok sadržaj zeina u sirovom proteinu negativno korelira (r=-0, 3233 ; P<0, 0303) s prosječnom masom jaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Dalibor Bedeković
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)
Goran Kiš
(autor)
Marija Duvnjak
(autor)
Darko Grbeša
(autor)