Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543355

Utjecaj oblika škroba i proteina zrna kukuruza na proizvodna svojstva nesilica


Kljak, Kristina; Grbeša, Darko; Janječić, Zlatko; Bedeković, Dalibor; Duvnjak, Marija; Kiš, Goran
Utjecaj oblika škroba i proteina zrna kukuruza na proizvodna svojstva nesilica // Zbornik "Peradarski dani 2011." s međunarodnim sudjelovanjem / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2011. str. 164-170 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 543355 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj oblika škroba i proteina zrna kukuruza na proizvodna svojstva nesilica
(Effect of starch and protein form on production performance of laying hens)

Autori
Kljak, Kristina ; Grbeša, Darko ; Janječić, Zlatko ; Bedeković, Dalibor ; Duvnjak, Marija ; Kiš, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik "Peradarski dani 2011." s međunarodnim sudjelovanjem / Balenović, Mirta - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 2011, 164-170

ISBN
978-953-96259-8-4

Skup
Peradarski dani 2011. s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 11.05.2011. - 14.05.2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
zrno kukuruza; proizvodna svojstva; amilopektin; zein; nesilice
(corn grain; production performance; laying hens; amylopectin; zein)

Sažetak
Škrob je najvažniji izvor energije u hranidbi nesilica, a zrno kukuruza je njegov najznačajniji izvor. Oblik škroba (amiloza/amilopektin) u endospermu i proteinski omotač (zein/ne-zein) oko granula škroba utječu na probavljivost škroba, pa prema tome i na proizvodna svojstva nesilica. Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi povezanost sadržaja amilopektina i zeina s proizvodnim svojstvima nesilica. Ispitivano je devet Bc hibrida kukuruza različitog sadržaja amiloze i zeina, pri čemu je njihov udio u smjesama za nesilice bio 56%. Svakim tretmanom hranjeno je devet nesilica kroz sedam tjedana. Broj i masa jaja bilježili su se svakodnevno, a konzumacija hrane tjedno. U zrnu hibrida kukuruza određen je sadržaj amiloze i amilopektina koji su iskazani kao udio od ukupnog škroba, te zein koji je iskazan kao udio od sirovog proteina. Prosječne vrijednosti sadržaja amiloze, amilopektina i zeina u zrnu iznosile su redom 23, 11% (22, 27%-23, 89%), 47, 95% (46, 69%-50, 56%) i 6, 23% (5, 26%-7, 41%). Od proizvodnih svojstava utvrđeni udjeli amiloze, amilopektina i zeina istodobno utječu samo na prosječnu masu jaja, dok sadržaj amilopektina utječe i na tjednu jajnu masu. Sadržaj amilopektina u zrnu i škrobu pozitivno koreliraju (redom r=0, 5996 ; P<0, 0001 ; r=0, 4028 ; P<0, 0061), dok sadržaj zeina u sirovom proteinu negativno korelira (r=-0, 3233 ; P<0, 0303) s prosječnom masom jaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kljak, Kristina; Grbeša, Darko; Janječić, Zlatko; Bedeković, Dalibor; Duvnjak, Marija; Kiš, Goran
Utjecaj oblika škroba i proteina zrna kukuruza na proizvodna svojstva nesilica // Zbornik "Peradarski dani 2011." s međunarodnim sudjelovanjem / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2011. str. 164-170 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kljak, K., Grbeša, D., Janječić, Z., Bedeković, D., Duvnjak, M. & Kiš, G. (2011) Utjecaj oblika škroba i proteina zrna kukuruza na proizvodna svojstva nesilica. U: Balenović, M. (ur.)Zbornik "Peradarski dani 2011." s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Kljak, Kristina and Grbe\v{s}a, Darko and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Duvnjak, Marija and Ki\v{s}, Goran}, editor = {Balenovi\'{c}, M.}, year = {2011}, pages = {164-170}, keywords = {zrno kukuruza, proizvodna svojstva, amilopektin, zein, nesilice}, isbn = {978-953-96259-8-4}, title = {Utjecaj oblika \v{s}kroba i proteina zrna kukuruza na proizvodna svojstva nesilica}, keyword = {zrno kukuruza, proizvodna svojstva, amilopektin, zein, nesilice}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kljak, Kristina and Grbe\v{s}a, Darko and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Duvnjak, Marija and Ki\v{s}, Goran}, editor = {Balenovi\'{c}, M.}, year = {2011}, pages = {164-170}, keywords = {corn grain, production performance, laying hens, amylopectin, zein}, isbn = {978-953-96259-8-4}, title = {Effect of starch and protein form on production performance of laying hens}, keyword = {corn grain, production performance, laying hens, amylopectin, zein}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font