Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543295

Antocijani: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima


Besten, Valentina
Antocijani: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 543295 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antocijani: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima
(Anthocyanins: the importance of stability in food products)

Autori
Besten, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
17.10

Godina
2011

Stranica
26

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
antocijani; flavonoidi; boja; stabilnost; antioksidansi
(anthocyanins; flavonoids; color; stability; antioxidants)

Sažetak
Antocijani predstavljaju veliku skupinu u vodi topljivih biljnih pigmenata koji su odgovorni za crvenu, plavu i ljubičastu boju voća i povrća. U biljakama se antocijani nalaze pričvršćeni na nekoliko drugih molekula, kao što su šećeri i druge skupine flavonoida, te se tako poboljšava njihova stabilnost i boja. Najvažniji kemijski i fizikalni čimbenici koji sudjeluju u razgradnji antocijana, a samim time utječu na njihovu stabilnost su temperatura, pH, svjetlo, kisik, metali, šećeri, koncentracija samih antocijana, te njihova kemijska struktura. Relativno su nestabilni spojevi, ali samoudruživanjem i intermolekularnom pigmentacijom postaju stabilniji. Tijekom ekstrakcije, prerade i skladištenja može doći do degradacije antocijana pa je potrebno znati sve spomenute faktore koji utječu na njihovu stabilnost. Za ljude su važna farmakološka svojstva antocijana, oni služe, između ostalog, kao antioksidansi i metaboliti za prevenciju raka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Besten, Valentina
Antocijani: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Besten, V. (2011) 'Antocijani: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Besten, Valentina}, year = {2011}, pages = {26}, keywords = {antocijani, flavonoidi, boja, stabilnost, antioksidansi}, title = {Antocijani: stabilnost i va\v{z}nost u prehrambenim proizvodima}, keyword = {antocijani, flavonoidi, boja, stabilnost, antioksidansi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Besten, Valentina}, year = {2011}, pages = {26}, keywords = {anthocyanins, flavonoids, color, stability, antioxidants}, title = {Anthocyanins: the importance of stability in food products}, keyword = {anthocyanins, flavonoids, color, stability, antioxidants}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font