Pregled bibliografske jedinice broj: 543295
Antocijani: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima
Antocijani: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 543295 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antocijani: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima
(Anthocyanins: the importance of stability in food products)
Autori
Besten, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.10
Godina
2011
Stranica
26
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
antocijani; flavonoidi; boja; stabilnost; antioksidansi
(anthocyanins; flavonoids; color; stability; antioxidants)
Sažetak
Antocijani predstavljaju veliku skupinu u vodi topljivih biljnih pigmenata koji su odgovorni za crvenu, plavu i ljubičastu boju voća i povrća. U biljakama se antocijani nalaze pričvršćeni na nekoliko drugih molekula, kao što su šećeri i druge skupine flavonoida, te se tako poboljšava njihova stabilnost i boja. Najvažniji kemijski i fizikalni čimbenici koji sudjeluju u razgradnji antocijana, a samim time utječu na njihovu stabilnost su temperatura, pH, svjetlo, kisik, metali, šećeri, koncentracija samih antocijana, te njihova kemijska struktura. Relativno su nestabilni spojevi, ali samoudruživanjem i intermolekularnom pigmentacijom postaju stabilniji. Tijekom ekstrakcije, prerade i skladištenja može doći do degradacije antocijana pa je potrebno znati sve spomenute faktore koji utječu na njihovu stabilnost. Za ljude su važna farmakološka svojstva antocijana, oni služe, između ostalog, kao antioksidansi i metaboliti za prevenciju raka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)