Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543281

Betalaini: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima


Kožič, Snježana
Betalaini: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 543281 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Betalaini: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima
(Betalains: stability and importance in food products)

Autori
Kožič, Snježana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
18.10

Godina
2011

Stranica
23

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
betalaini; izvori betalaina; kemijska svojstva; proizvodnja i stabilnost betalaina; antioksidativna aktivnost
(betalains; sources of betalains; chemical properties; production and stability of betalains; antioxidant activity)

Sažetak
Kupci sve više izbjegavaju hranu sa sintetiziranim bojilima, što navodi prehrambenu industriju da ih zamjeni sa prirodnim pigmentima, poput karotenoida, betalaina i antocijana. Betalaini su u vodi topljivi N-heterolitički spojevi, podijeljeni u dvije osnovne strukturne grupe, crveno-ljubičaste betacijane i žute betaksantine. Koriste se za bojenje mliječnih proizvoda, mesa i smrznutih deserta. Glavni izvor betalaina je korijen cikle (Beta vulgaris), ali alternativni izvori su pronađeni u biljkama iz porodice Amaranthaceae i porodice Cactaceae. Potrebna je optimizacija proizvodnje betalaina, što uključuje znanje o njihovim kemijskim svojstvima, strukturi i parametrima koji utječu na njihovu stabilnost u prehrambenom proizvodu. Osim toga njihova važnost u prehrambenim proizvodima povezana je sa visokom antioksidativnom aktivnošću i potencijalnom upotrebom u sprečavanju degenerativnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kožič, Snježana
Betalaini: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Kožič, S. (2011) 'Betalaini: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ko\v{z}i\v{c}, Snje\v{z}ana}, year = {2011}, pages = {23}, keywords = {betalaini, izvori betalaina, kemijska svojstva, proizvodnja i stabilnost betalaina, antioksidativna aktivnost}, title = {Betalaini: stabilnost i va\v{z}nost u prehrambenim proizvodima}, keyword = {betalaini, izvori betalaina, kemijska svojstva, proizvodnja i stabilnost betalaina, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ko\v{z}i\v{c}, Snje\v{z}ana}, year = {2011}, pages = {23}, keywords = {betalains, sources of betalains, chemical properties, production and stability of betalains, antioxidant activity}, title = {Betalains: stability and importance in food products}, keyword = {betalains, sources of betalains, chemical properties, production and stability of betalains, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font