Pregled bibliografske jedinice broj: 543268
Aroma prehrambenih proizvoda
Aroma prehrambenih proizvoda, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 543268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aroma prehrambenih proizvoda
(Aroma of food products)
Autori
Eljuga, Gorana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
18.10
Godina
2011
Stranica
23
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
aroma; prehrambeni proizvodi
(aroma; food products)
Sažetak
Tvari arome su male molekulske mase, i iako se nalaze u biljkama, tamo obično nemaju biološku funkciju već ih većina nastaje kao produkt degradacije. Na nju tako utječu i prisutne masti, ugljikohidrati i bjelančevine. Ipak specifičnost arome rezultat je prisutnosti drugih brojnih vrsta spojeva kao što su: aldehidi, ketoni, alkoholi, različiti heterociklički spojevi. Karakterističan okus nekih prehrambenih proizvoda razvija se tijekom procesiranja ili tijekom kuhanja. Najbolji primjeri namirnica u kojima se aroma razvija na ovakav način su: kupus, čokolada, kava, jogurt, meso, peciva, i hrana pržena na masti. Primarni putevi razvitka arome u ovim namirnicama su neenzimsko posmeđivanje, fermentacija i oksidacija masti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)