Pregled bibliografske jedinice broj: 543258
Oksidacija lipida
Oksidacija lipida, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 543258 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oksidacija lipida
(Lipid oxidation)
Autori
Šego, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
04.10
Godina
2011
Stranica
29
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
oksidacija lipida; lipidi; autooksidacija; kisik; antioksidansi
(oxidation of lipids; lipids; auto-oxidation; oxygen; antioxidants)
Sažetak
Lipidi obuhvaćaju kemijski raznovrsnu grupu spojeva koji dijele zajednička svojstva: netopivi su u vodi, a topivi su u otapalima poput kloroforma, ugljikovodika, alkohola i etera. Govoreći o lipidima važno je spomenuti kako taj pojam uz trigliceride i fosfolipide obuhvaća i glikolipide, sterole i vitamine topive u mastima. Oksidacija lipida hrane primarno uključuje reakcije autooksidacije, koje su popraćene s nekoliko sekundarnih reakcija s oksidativnim ili neoksidativnim karakterom. Autooksidacija se može opisati kao reakcija bilo kojeg materijala s molekularnim kisikom. Autokatalitička autooksidacija lipida hrane uvijek uključuje prisutnost prooksidanasa, antioksidanasa i svjetla. Faze oksidacije lipida uključuju fazu inicijacije u kojoj visoko reaktivni oksidans oduzima atom vodika višestruko nezasićenoj masnoj kiselini- pri tomu nastaje alkilni, odnosno lipidni radikal. Ukoliko nema prisutnih antioksidanasa, dolazi do nastanka lančane reakcije lipidne peroksidacije, odnosno faze propagacije. Kako bi se zaustavili ponavljajući koraci propagacije, dolazi do radikal-radikal sparivanja, odnosno završne faze - tzv. faze terminacije. Sprječavanje ili odgađanje oksidacije lipida hrane postiže se primjenom antioksidanasa prije samoga početka oksidacije, odnosno u fazi inicijacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)