Pregled bibliografske jedinice broj: 543253
Akrilamid u hrani
Akrilamid u hrani, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 543253 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Akrilamid u hrani
(Acrylamide in food)
Autori
Tanasković, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
23.09
Godina
2011
Stranica
22
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
akrilamid; akrolein; toksičnost
(acrylamide; acrolein; toxicity)
Sažetak
Akrilamid nastaje procesiranjem hrane bogate ugljikohidratima pri visokim temperaturama. Može nastati iz akroleina ili alternativnim mehanizmima bez nastanaka akroleina kao međuprodukta. Akrilamid je reaktivna molekula zbog prisutnosti dvostruke veze i amino skupine pa vrlo lako reagira s drugim reaktivnim skupinama u hrani. Nastanak akrilamida pod utjecajem je brojnih čimbenika, a općenito gledajući ti čimbenici se dijele na sastav hrane i način pripreme hrane. Najveći dio se u organizam unosi hranom, a jedan manji dio putem poliakrilamida i duhanskog dima. Apsorpcija je brza i potpuna te se putem krvotoka prenosi do ciljanih organa i tkiva. Ne deponira se u organizmu već se izlučuje putem urina u obliku metabolita, putem žuči i fecesa i jedan mali dio u nepromijenjenom obliku. U organizmu se transformira u glicidamid, epoksid odgovoran za genotoksičan i kancerogen učinak, dok su veće koncentracije akrilamida odgovorne su za neurotoksičan učinak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)