Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543253

Akrilamid u hrani


Tanasković, Ivana
Akrilamid u hrani, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 543253 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Akrilamid u hrani
(Acrylamide in food)

Autori
Tanasković, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
23.09

Godina
2011

Stranica
22

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
akrilamid; akrolein; toksičnost
(acrylamide; acrolein; toxicity)

Sažetak
Akrilamid nastaje procesiranjem hrane bogate ugljikohidratima pri visokim temperaturama. Može nastati iz akroleina ili alternativnim mehanizmima bez nastanaka akroleina kao međuprodukta. Akrilamid je reaktivna molekula zbog prisutnosti dvostruke veze i amino skupine pa vrlo lako reagira s drugim reaktivnim skupinama u hrani. Nastanak akrilamida pod utjecajem je brojnih čimbenika, a općenito gledajući ti čimbenici se dijele na sastav hrane i način pripreme hrane. Najveći dio se u organizam unosi hranom, a jedan manji dio putem poliakrilamida i duhanskog dima. Apsorpcija je brza i potpuna te se putem krvotoka prenosi do ciljanih organa i tkiva. Ne deponira se u organizmu već se izlučuje putem urina u obliku metabolita, putem žuči i fecesa i jedan mali dio u nepromijenjenom obliku. U organizmu se transformira u glicidamid, epoksid odgovoran za genotoksičan i kancerogen učinak, dok su veće koncentracije akrilamida odgovorne su za neurotoksičan učinak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tanasković, Ivana
Akrilamid u hrani, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Tanasković, I. (2011) 'Akrilamid u hrani', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tanaskovi\'{c}, Ivana}, year = {2011}, pages = {22}, keywords = {akrilamid, akrolein, toksi\v{c}nost}, title = {Akrilamid u hrani}, keyword = {akrilamid, akrolein, toksi\v{c}nost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tanaskovi\'{c}, Ivana}, year = {2011}, pages = {22}, keywords = {acrylamide, acrolein, toxicity}, title = {Acrylamide in food}, keyword = {acrylamide, acrolein, toxicity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font