Pregled bibliografske jedinice broj: 543249
Utjecaj proteina na kvalitetu prehrambenih proizvoda
Utjecaj proteina na kvalitetu prehrambenih proizvoda, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 543249 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj proteina na kvalitetu prehrambenih proizvoda
(Influence of proteins on food product quality)
Autori
Rečić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2011
Stranica
35
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
proteini; svojstva; izvori; primjena u prehrambenoj industriji
(proteins; properties; sources; application in food industry)
Sažetak
Proteini su organski spojevi povezani trans-peptidnim vezama formiranim između α-amino skupine i α-karboksilne kiseline. Široko su rasprostranjeni u prirodi, a neki od glavnih izvora proteina u prehrani su mlijeko, meso, jaja. Glavna su sastavnica protoplazme svih stanica i esencijalni su za život. Svaki protein ima kompleksnu i jedinstvenu strukturu, određenu slijedom specifičnih aminokiselina koji čini njegovu primarnu strukturu. Svojstva proteina su vrlo važna u prehrambenoj industriji jer ona u konačnici utječu na bitne osobine proizvoda. Neka od tih svojstava su: topljivost, bubrenje, svojstvo geliranja i stvaranja pjene, a na svako od ovih svojstava možemo utjecati promjenom procesnih parametara, te primjenom kemijskih ili enzimskih procesa. Isto tako, proteini utječu na boju, aromu i teksturu proizvoda, svojim izvornim svojstvima, sudjelovanjem u reakcijama kao enzimi, ili kao supstrati u npr. Maillard-ovim reakcija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)