Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543249

Utjecaj proteina na kvalitetu prehrambenih proizvoda


Rečić, Maja
Utjecaj proteina na kvalitetu prehrambenih proizvoda, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 543249 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj proteina na kvalitetu prehrambenih proizvoda
(Influence of proteins on food product quality)

Autori
Rečić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
21.09

Godina
2011

Stranica
35

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
proteini; svojstva; izvori; primjena u prehrambenoj industriji
(proteins; properties; sources; application in food industry)

Sažetak
Proteini su organski spojevi povezani trans-peptidnim vezama formiranim između α-amino skupine i α-karboksilne kiseline. Široko su rasprostranjeni u prirodi, a neki od glavnih izvora proteina u prehrani su mlijeko, meso, jaja. Glavna su sastavnica protoplazme svih stanica i esencijalni su za život. Svaki protein ima kompleksnu i jedinstvenu strukturu, određenu slijedom specifičnih aminokiselina koji čini njegovu primarnu strukturu. Svojstva proteina su vrlo važna u prehrambenoj industriji jer ona u konačnici utječu na bitne osobine proizvoda. Neka od tih svojstava su: topljivost, bubrenje, svojstvo geliranja i stvaranja pjene, a na svako od ovih svojstava možemo utjecati promjenom procesnih parametara, te primjenom kemijskih ili enzimskih procesa. Isto tako, proteini utječu na boju, aromu i teksturu proizvoda, svojim izvornim svojstvima, sudjelovanjem u reakcijama kao enzimi, ili kao supstrati u npr. Maillard-ovim reakcija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rečić, Maja
Utjecaj proteina na kvalitetu prehrambenih proizvoda, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Rečić, M. (2011) 'Utjecaj proteina na kvalitetu prehrambenih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Re\v{c}i\'{c}, Maja}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {proteini, svojstva, izvori, primjena u prehrambenoj industriji}, title = {Utjecaj proteina na kvalitetu prehrambenih proizvoda}, keyword = {proteini, svojstva, izvori, primjena u prehrambenoj industriji}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Re\v{c}i\'{c}, Maja}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {proteins, properties, sources, application in food industry}, title = {Influence of proteins on food product quality}, keyword = {proteins, properties, sources, application in food industry}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font