Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543241

Polifenolni sastav infuzije lista maline


Mofardin, Irena
Polifenolni sastav infuzije lista maline, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 543241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolni sastav infuzije lista maline
(Polyphenolic composition of raspberry leaf infusion)

Autori
Mofardin, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2010

Stranica
38

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Elaginska kiselina; Fenolne kiseline; List maline (Rubus idaeus L.); Tanini; Ukupni polifenoli
(Ellagic acid; Phenolic acids; Raspberry leaf (Rubus ideaus L.); Polyphenols; Tannins)

Sažetak
Vodena infuzija lista maline ima dugu tradiciju primjene u narodnoj medicini zbog pozitivnih zdravstvenih učinaka kako za vanjsku, tako i za unutarnju primjenu. Cilj ovog rada bio je odrediti polifenolni sastav u infuziji lista maline pripremljene klasičnom ekstrakcijom vodom. Primjenom spektrofotometrijskih metoda određen je udjel ukupnih fenola te pojedinih polifenolnih skupina (flavonoidi, flavan-3-oli, slobodne hidroksicimetne kiseline, proantocijanidini, tanini). Antioksidacijski kapacitet infuzije lista maline određen je primjenom tri metode: FRAP (reakcija s željezo(III)-tripiridiltriazinom), ABTS (reakcija s 2, 2`-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfoske kiseline)) i DPPH (reakcija s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazilom). Infuziju lista maline karakterizira visoki udjel fenola i izraženi antioksidacijski kapacitet. Visoki udjel tanina s obzirom na udjel flavan-3-ola upućuje na prisustvo flavan-3-ola u vezanom obliku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mofardin, Irena
Polifenolni sastav infuzije lista maline, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mofardin, I. (2010) 'Polifenolni sastav infuzije lista maline', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mofardin, Irena}, year = {2010}, pages = {38}, keywords = {Elaginska kiselina, Fenolne kiseline, List maline (Rubus idaeus L.), Tanini, Ukupni polifenoli}, title = {Polifenolni sastav infuzije lista maline}, keyword = {Elaginska kiselina, Fenolne kiseline, List maline (Rubus idaeus L.), Tanini, Ukupni polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mofardin, Irena}, year = {2010}, pages = {38}, keywords = {Ellagic acid, Phenolic acids, Raspberry leaf (Rubus ideaus L.), Polyphenols, Tannins}, title = {Polyphenolic composition of raspberry leaf infusion}, keyword = {Ellagic acid, Phenolic acids, Raspberry leaf (Rubus ideaus L.), Polyphenols, Tannins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font