Pregled bibliografske jedinice broj: 543201
Određivanje udjela ugljikohidrata u kavovinama
Određivanje udjela ugljikohidrata u kavovinama, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 543201 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela ugljikohidrata u kavovinama
(Determination of carbohydrates content in coffee substitutes)
Autori
Martinac, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2009
Stranica
25
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Kavovine; Žitarice; Ugljikohidrati
(Coffee substitutes; Cereals; Carbohydrates)
Sažetak
Kavovine su zdravstveno prihvatljiva zamjena za kavu jer ne sadrže kafein, a najčešće se dobivaju preradom korijena cikorije ili ječma te drugih žitarica. Pripravljaju se dodatkom vode ili mlijeka i predstavljaju nutritivno uravnotežen napitak koji može biti sastavni dio zdravog obroka. Cilj rada bio je odrediti udjele suhe tvari i ugljikohidrata u sedam kavovina. U tu svrhu primjenjene su dvije gravimetrijske metode. Najveći udjel polisaharida određen je u instant kavovini od ječma koja je imala i najveći udjel suhe tvari. Najmanji udjel polisaharida određen je u kavovini od prženog korijena cikorije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb