Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543170

Antioksidansi u hrani


Jozić, Ivana
Antioksidansi u hrani, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 543170 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidansi u hrani
(Food antioxidants)

Autori
Jozić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
02.11

Godina
2010

Stranica
35

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
Antioksidansi; slobodni radikali; oksidacija lipida
(Antioxidants; lipid oxidation; free radicals)

Sažetak
Antioksidansi su molekule sposobne spriječiti oksidaciju drugih molekula. Reakcija oksidacije može proizvesti slobodne radikale koji potom mogu započeti lančane reakcije koje oštećuju stanicu. Dakle, glavna karakteristika antioksidansa je njegova sposobnost da neutralizira slobodne radikale, koji su vrlo reaktivni i nalaze se prisutni u gotovo svim biološkim sustavima. Slobodni radikali mogu oksidirati nukleinske kiseline, proteine i lipide. Antioksidativni spojevi (fenolne kiseline, polifenoli, flavonoidi…) vežu slobodne radikale (peroksid, hidroperoksid, peroksilne lipide itd.) te tako inhibiraju oksidativni mehanizam koji dovodi do degenerativnih bolesti. Antioksidativni spojevi u hrani imaju važnu ulogu kao faktor zaštite zdravlja. Znanstveni dokazi upućuju na to da antioksidansi smanjuju rizik za kronične bolesti uključujući rak, srčane bolesti, itd. Primarni izvori prirodnih antioksidansa su različiti spojevi biljnog porijekla koji se razlikuju po svojim fizikalnim i kemijskim svojstvima. Neki spojevi, kao što su galati, imaju snažno antioksidativno djelovanje, dok drugi, kao što su mono-fenoli djeluju vrlo slabo. Budući da su brojne namirnice bogate antioksidansima (u prirodnom stanju, bez dodatne tehnološke obrade), lako je unijeti dovoljne količine potrebne za „borbu“ protiv potencijalno štetnih učinaka slobodnih radikala. Namirnice koje su najbogatije antioksidansima su: voće, kava, čaj, crno vino te tamna čokolada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jozić, Ivana
Antioksidansi u hrani, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Jozić, I. (2010) 'Antioksidansi u hrani', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jozi\'{c}, Ivana}, year = {2010}, pages = {35}, keywords = {Antioksidansi, slobodni radikali, oksidacija lipida}, title = {Antioksidansi u hrani}, keyword = {Antioksidansi, slobodni radikali, oksidacija lipida}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jozi\'{c}, Ivana}, year = {2010}, pages = {35}, keywords = {Antioxidants, lipid oxidation, free radicals}, title = {Food antioxidants}, keyword = {Antioxidants, lipid oxidation, free radicals}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font