Pregled bibliografske jedinice broj: 543170
Antioksidansi u hrani
Antioksidansi u hrani, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 543170 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidansi u hrani
(Food antioxidants)
Autori
Jozić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
02.11
Godina
2010
Stranica
35
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
Antioksidansi; slobodni radikali; oksidacija lipida
(Antioxidants; lipid oxidation; free radicals)
Sažetak
Antioksidansi su molekule sposobne spriječiti oksidaciju drugih molekula. Reakcija oksidacije može proizvesti slobodne radikale koji potom mogu započeti lančane reakcije koje oštećuju stanicu. Dakle, glavna karakteristika antioksidansa je njegova sposobnost da neutralizira slobodne radikale, koji su vrlo reaktivni i nalaze se prisutni u gotovo svim biološkim sustavima. Slobodni radikali mogu oksidirati nukleinske kiseline, proteine i lipide. Antioksidativni spojevi (fenolne kiseline, polifenoli, flavonoidi…) vežu slobodne radikale (peroksid, hidroperoksid, peroksilne lipide itd.) te tako inhibiraju oksidativni mehanizam koji dovodi do degenerativnih bolesti. Antioksidativni spojevi u hrani imaju važnu ulogu kao faktor zaštite zdravlja. Znanstveni dokazi upućuju na to da antioksidansi smanjuju rizik za kronične bolesti uključujući rak, srčane bolesti, itd. Primarni izvori prirodnih antioksidansa su različiti spojevi biljnog porijekla koji se razlikuju po svojim fizikalnim i kemijskim svojstvima. Neki spojevi, kao što su galati, imaju snažno antioksidativno djelovanje, dok drugi, kao što su mono-fenoli djeluju vrlo slabo. Budući da su brojne namirnice bogate antioksidansima (u prirodnom stanju, bez dodatne tehnološke obrade), lako je unijeti dovoljne količine potrebne za „borbu“ protiv potencijalno štetnih učinaka slobodnih radikala. Namirnice koje su najbogatije antioksidansima su: voće, kava, čaj, crno vino te tamna čokolada.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)