Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543158

Promjena boje džemova od naranči tijekom skladištenja


Đurkan, Ivana
Promjena boje džemova od naranči tijekom skladištenja, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 543158 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena boje džemova od naranči tijekom skladištenja
(CHANGE OF COLOR OF ORANGE JAMS DURING THE STORAGE)

Autori
Đurkan, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
05.10

Godina
2010

Stranica
32

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
džemovi od gorkih naranči; džemovi od slatkih naranči; HMF; boja; skladištenje
(bitter orange jams; sweet orange jams; HMF; colour; storage)

Sažetak
U ovom radu ispitivano je nastajanje hidroksimetil furfurala (HMF) i promjene boje džemova pripremljenih od gorke i slatke naranče. Uzorci su pripremani tretiranjem naranči bez i sa dodatkom askorbinske kiseline kako bi se pratio utjecaj askorbinske kiseline na sprječavanje posmeđivanja u tim uzorcima. Uzorci su skladišteni godinu dana na 4 °C i na sobnoj temperaturi kako bi se pratio utjecaj temperature na nastajanje HMF-a i promjenu boje. Nakon pripreme džemovi od gorkih naranči imali su veći sadržaj HMF-a u odnosu na džemove od slatkih naranči (230, 98 mg/kg i 58, 27 mg/kg). Tretiranjem naranči s askorbinskom kiselinom došlo je do povećanja sadržaja HMF-a (260, 51 mg/kg i 95, 04 mg/kg za džemove od gorkih i slatkih naranči). Tijekom skladištenja uočena je ista tendencija. Također je uočena razlika u boji između džemova od gorkih i slatkih naranči. Najveća promjena u boji uočena je u džemovima od gorkih naranči s askorbinskom kiselinom (5, 66). U ovom radu istaknuta je važnost pH sustava i temperature skladištenja na nastajanje HMF i boju džemova od naranči.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đurkan, Ivana
Promjena boje džemova od naranči tijekom skladištenja, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Đurkan, I. (2010) 'Promjena boje džemova od naranči tijekom skladištenja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJurkan, Ivana}, year = {2010}, pages = {32}, keywords = {d\v{z}emovi od gorkih naran\v{c}i, d\v{z}emovi od slatkih naran\v{c}i, HMF, boja, skladi\v{s}tenje}, title = {Promjena boje d\v{z}emova od naran\v{c}i tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {d\v{z}emovi od gorkih naran\v{c}i, d\v{z}emovi od slatkih naran\v{c}i, HMF, boja, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJurkan, Ivana}, year = {2010}, pages = {32}, keywords = {bitter orange jams, sweet orange jams, HMF, colour, storage}, title = {CHANGE OF COLOR OF ORANGE JAMS DURING THE STORAGE}, keyword = {bitter orange jams, sweet orange jams, HMF, colour, storage}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font