Pregled bibliografske jedinice broj: 543158
Promjena boje džemova od naranči tijekom skladištenja
Promjena boje džemova od naranči tijekom skladištenja, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 543158 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena boje džemova od naranči tijekom skladištenja
(CHANGE OF COLOR OF ORANGE JAMS DURING THE STORAGE)
Autori
Đurkan, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
05.10
Godina
2010
Stranica
32
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
džemovi od gorkih naranči; džemovi od slatkih naranči; HMF; boja; skladištenje
(bitter orange jams; sweet orange jams; HMF; colour; storage)
Sažetak
U ovom radu ispitivano je nastajanje hidroksimetil furfurala (HMF) i promjene boje džemova pripremljenih od gorke i slatke naranče. Uzorci su pripremani tretiranjem naranči bez i sa dodatkom askorbinske kiseline kako bi se pratio utjecaj askorbinske kiseline na sprječavanje posmeđivanja u tim uzorcima. Uzorci su skladišteni godinu dana na 4 °C i na sobnoj temperaturi kako bi se pratio utjecaj temperature na nastajanje HMF-a i promjenu boje. Nakon pripreme džemovi od gorkih naranči imali su veći sadržaj HMF-a u odnosu na džemove od slatkih naranči (230, 98 mg/kg i 58, 27 mg/kg). Tretiranjem naranči s askorbinskom kiselinom došlo je do povećanja sadržaja HMF-a (260, 51 mg/kg i 95, 04 mg/kg za džemove od gorkih i slatkih naranči). Tijekom skladištenja uočena je ista tendencija. Također je uočena razlika u boji između džemova od gorkih i slatkih naranči. Najveća promjena u boji uočena je u džemovima od gorkih naranči s askorbinskom kiselinom (5, 66). U ovom radu istaknuta je važnost pH sustava i temperature skladištenja na nastajanje HMF i boju džemova od naranči.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)