Pregled bibliografske jedinice broj: 543140
Bioaktivni potencijal infuzija matičnjaka, preslice, lista kupine i cvijeta lipe
Bioaktivni potencijal infuzija matičnjaka, preslice, lista kupine i cvijeta lipe, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 543140 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioaktivni potencijal infuzija matičnjaka, preslice, lista kupine i cvijeta lipe
(Bioactive potential of infusions of lemon balm, horsetail, blackberry leaves and linden flower)
Autori
Todorić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.03
Godina
2011
Stranica
58
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Biljne infuzije; Flavonoidi; Tanini
(Antioxidant capacity; Flavonoids; Herbal infusions; Taninns)
Sažetak
Popularnost konzumiranja biljnih infuzija povećana je u posljednih nekoliko godina čemu u velikoj mjeri doprinose i rezultati znanstvenih istraživanja potvrđujući njihov bogat bioaktivni sastav. Polifenolni spojevi su najpoznatiji antioksidansi, uz koje se vezuju antibakterijski, protuupalni, antialergijski, antimutageni, antiviralni i antikancerogeni učinci. Svrha ovog rada je usporediti udio polifenola i antioksidacijski kapacitet 4 biljne infuzije: lista kupine, cvijeta lipe, matičnjaka i preslice. Udio ukupnih fenola, flavonoida i fenolnih kiselina u biljnim infuzijama određen je spektrofotometrijski. Antioksidacijski kapacitet ispitan je primjenom DPPH (1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil), ABTS (2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonske kiseline)) i FRAP (željezo(III)-tripiridiltriazina (Fe3+-TPTZ) metoda. Najveći bioaktivni potencijal pokazala je infuzija matičnjaka u kojoj je određen najveći udio ukupnih fenola (961, 82 mg GAE/L), dok je najslabiji potencijal pokazala infuzijai preslice (210, 91 mg GAE/L).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb