Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543140

Bioaktivni potencijal infuzija matičnjaka, preslice, lista kupine i cvijeta lipe


Todorić, Marija
Bioaktivni potencijal infuzija matičnjaka, preslice, lista kupine i cvijeta lipe, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 543140 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioaktivni potencijal infuzija matičnjaka, preslice, lista kupine i cvijeta lipe
(Bioactive potential of infusions of lemon balm, horsetail, blackberry leaves and linden flower)

Autori
Todorić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.03

Godina
2011

Stranica
58

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Biljne infuzije; Flavonoidi; Tanini
(Antioxidant capacity; Flavonoids; Herbal infusions; Taninns)

Sažetak
Popularnost konzumiranja biljnih infuzija povećana je u posljednih nekoliko godina čemu u velikoj mjeri doprinose i rezultati znanstvenih istraživanja potvrđujući njihov bogat bioaktivni sastav. Polifenolni spojevi su najpoznatiji antioksidansi, uz koje se vezuju antibakterijski, protuupalni, antialergijski, antimutageni, antiviralni i antikancerogeni učinci. Svrha ovog rada je usporediti udio polifenola i antioksidacijski kapacitet 4 biljne infuzije: lista kupine, cvijeta lipe, matičnjaka i preslice. Udio ukupnih fenola, flavonoida i fenolnih kiselina u biljnim infuzijama određen je spektrofotometrijski. Antioksidacijski kapacitet ispitan je primjenom DPPH (1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil), ABTS (2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonske kiseline)) i FRAP (željezo(III)-tripiridiltriazina (Fe3+-TPTZ) metoda. Najveći bioaktivni potencijal pokazala je infuzija matičnjaka u kojoj je određen najveći udio ukupnih fenola (961, 82 mg GAE/L), dok je najslabiji potencijal pokazala infuzijai preslice (210, 91 mg GAE/L).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Todorić, Marija
Bioaktivni potencijal infuzija matičnjaka, preslice, lista kupine i cvijeta lipe, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Todorić, M. (2011) 'Bioaktivni potencijal infuzija matičnjaka, preslice, lista kupine i cvijeta lipe', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Todori\'{c}, Marija}, year = {2011}, pages = {58}, keywords = {Antioksidacijski kapacitet, Biljne infuzije, Flavonoidi, Tanini}, title = {Bioaktivni potencijal infuzija mati\v{c}njaka, preslice, lista kupine i cvijeta lipe}, keyword = {Antioksidacijski kapacitet, Biljne infuzije, Flavonoidi, Tanini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Todori\'{c}, Marija}, year = {2011}, pages = {58}, keywords = {Antioxidant capacity, Flavonoids, Herbal infusions, Taninns}, title = {Bioactive potential of infusions of lemon balm, horsetail, blackberry leaves and linden flower}, keyword = {Antioxidant capacity, Flavonoids, Herbal infusions, Taninns}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font