Pregled bibliografske jedinice broj: 543131
EKSTRAKCIJA ANTOCIJANA IZ VIŠNJE I STABILNOST EKSTRAKATA TIJEKOM SKLADIŠTENJA
EKSTRAKCIJA ANTOCIJANA IZ VIŠNJE I STABILNOST EKSTRAKATA TIJEKOM SKLADIŠTENJA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 543131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
EKSTRAKCIJA ANTOCIJANA IZ VIŠNJE I STABILNOST EKSTRAKATA TIJEKOM SKLADIŠTENJA
(EXTRACTION OF ANTHOCYANINS FROM SOUR CHERRY AND STABILITY OF EXTRACTS DURING STORAGE)
Autori
Oršolić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
11.11
Godina
2011
Stranica
61
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
polifenoli; antocijani; ekstrakcija; boja; skladištenje
(polyphenols; antocijanins; extraction; color; storage)
Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj tipa otapala i vremena ekstrakcije na sadržaj antocijana, polifenola, flavonoida i antioksidativnu aktivnost, te boju ekstrakata iz kaše višnje. Kao otapalo koristili su se voda, metanol i etanol te zakiseljena navedena otapala. Zakiseljavanje navedenih otapala provelo se dodatkom kloridne kiseline i octene kiseline. Vrijeme ekstrakcije bilo je 1, 3 ili 24 sata, a ekstrakcija se je provela pri sobnoj temperaturi. Praćena je stabilnost dobivenih ekstrakata kroz 42 dana pri sobnoj temperaturi i pri 4 °C. Navedeni parametri određeni su nakon 7 i 42 dana skladištenja pri spomenutim temperaturama. Najučinkovitije otapalo za ekstrakciju antocijana, polifenola i flavonoida bio je metanol zakiseljen kloridnom kiselinom. Najveći sadržaj navedenih komponenata uočen je nakon 1 sata ekstrakcije, tako da produženje vremena ekstrakcije nije imalo utjecaja na povećanje sadržaja navedenih komponenata. Skladištenjem uzoraka sadržaj antocijana, ukupnih fenola, flavonoida te antioksidativna aktivnost su se smanjili, dok su se postotak polimerne boje kao i degradacijski indeks povećali.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)