Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543131

EKSTRAKCIJA ANTOCIJANA IZ VIŠNJE I STABILNOST EKSTRAKATA TIJEKOM SKLADIŠTENJA


Oršolić, Martina
EKSTRAKCIJA ANTOCIJANA IZ VIŠNJE I STABILNOST EKSTRAKATA TIJEKOM SKLADIŠTENJA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 543131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
EKSTRAKCIJA ANTOCIJANA IZ VIŠNJE I STABILNOST EKSTRAKATA TIJEKOM SKLADIŠTENJA
(EXTRACTION OF ANTHOCYANINS FROM SOUR CHERRY AND STABILITY OF EXTRACTS DURING STORAGE)

Autori
Oršolić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
11.11

Godina
2011

Stranica
61

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
polifenoli; antocijani; ekstrakcija; boja; skladištenje
(polyphenols; antocijanins; extraction; color; storage)

Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj tipa otapala i vremena ekstrakcije na sadržaj antocijana, polifenola, flavonoida i antioksidativnu aktivnost, te boju ekstrakata iz kaše višnje. Kao otapalo koristili su se voda, metanol i etanol te zakiseljena navedena otapala. Zakiseljavanje navedenih otapala provelo se dodatkom kloridne kiseline i octene kiseline. Vrijeme ekstrakcije bilo je 1, 3 ili 24 sata, a ekstrakcija se je provela pri sobnoj temperaturi. Praćena je stabilnost dobivenih ekstrakata kroz 42 dana pri sobnoj temperaturi i pri 4 °C. Navedeni parametri određeni su nakon 7 i 42 dana skladištenja pri spomenutim temperaturama. Najučinkovitije otapalo za ekstrakciju antocijana, polifenola i flavonoida bio je metanol zakiseljen kloridnom kiselinom. Najveći sadržaj navedenih komponenata uočen je nakon 1 sata ekstrakcije, tako da produženje vremena ekstrakcije nije imalo utjecaja na povećanje sadržaja navedenih komponenata. Skladištenjem uzoraka sadržaj antocijana, ukupnih fenola, flavonoida te antioksidativna aktivnost su se smanjili, dok su se postotak polimerne boje kao i degradacijski indeks povećali.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Oršolić, Martina
EKSTRAKCIJA ANTOCIJANA IZ VIŠNJE I STABILNOST EKSTRAKATA TIJEKOM SKLADIŠTENJA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Oršolić, M. (2011) 'EKSTRAKCIJA ANTOCIJANA IZ VIŠNJE I STABILNOST EKSTRAKATA TIJEKOM SKLADIŠTENJA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Or\v{s}oli\'{c}, Martina}, year = {2011}, pages = {61}, keywords = {polifenoli, antocijani, ekstrakcija, boja, skladi\v{s}tenje}, title = {EKSTRAKCIJA ANTOCIJANA IZ VI\v{S}NJE I STABILNOST EKSTRAKATA TIJEKOM SKLADI\v{S}TENJA}, keyword = {polifenoli, antocijani, ekstrakcija, boja, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Or\v{s}oli\'{c}, Martina}, year = {2011}, pages = {61}, keywords = {polyphenols, antocijanins, extraction, color, storage}, title = {EXTRACTION OF ANTHOCYANINS FROM SOUR CHERRY AND STABILITY OF EXTRACTS DURING STORAGE}, keyword = {polyphenols, antocijanins, extraction, color, storage}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font