Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543121

UTJECAJ DODATKA ŠEĆERA I KLOROGENSKE KISELINE NA STABILNOST ANTOCIJANA U SOKU KUPINE TIJEKOM SKLADIŠTENJA


Jakšić, Kristijan
UTJECAJ DODATKA ŠEĆERA I KLOROGENSKE KISELINE NA STABILNOST ANTOCIJANA U SOKU KUPINE TIJEKOM SKLADIŠTENJA, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 543121 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ DODATKA ŠEĆERA I KLOROGENSKE KISELINE NA STABILNOST ANTOCIJANA U SOKU KUPINE TIJEKOM SKLADIŠTENJA
(INFLUENCE OF SUGAR AND CHLOROGENIC ACID ADDITION ON ANTHOCYANIN STABILITY OF BLACKBERRY JUICE DURING STORAGE)

Autori
Jakšić, Kristijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
06.10

Godina
2010

Stranica
51

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
stabilnost antocijana; šećeri; klorogenska kiselina; skladištenje
(anthocyanin stability; sugars; chlorogenic acid; storage)

Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj dodatka šećera i klorogenske kiseline na stabilnost antocijana u soku kupine tijekom skladištenja od 90 dana na 4 °C. Uzorci sokova su pripremljeni s dodatkom šećera (saharoze, trehaloze, fruktoze i glukoze), s dodatkom klorogenske kiseline i s dodatkom klorogenske kiseline i šećera. Sok bez dodataka korišten je kao kontrolni uzorak. U uzorcima je ispitivan sadržaj antocijana i polifenola, antioksidativna aktivnost i promjena boje. Uočen je pozitivan utjecaj dodatka trehaloze i glukoze na sadržaj antocijana (175, 34 i 174, 71 mg/L), dok su uzorci s dodatkom saharoze i fruktoze imali manji sadržaj antocijana (172, 46 i 172, 21 mg/L) u usporedbi s kontrolnim uzorkom (173, 21 mg/L). Tijekom skladištenja došlo je do opadanja sadržaja antocijana, ali se tendencija zadržavanja antocijana nije promijenila. Dodatak klorogenske kiseline uzrokovao je povećanje sadržaja antocijana (175, 84 mg/L) zbog kopigmentacijskog efekta. U nekim slučajevima kopigmentacijski efekat je povećan dodatkom šećera, kao kod trehaloze i glukoze (179, 47 i 176, 72 mg/L), te je ta tendencija zadržana tijekom skladištenja. Dodatak saharoze i fruktoze nije imao isti utjecaj na kopigmentacijski efekt, tako da u ovim slučajevima poboljšanje stabilnosti antocijana nije uočeno. Tijekom skladištenja došlo je do smanjenja sadržaja polifenola i antioksidativne aktivnosti

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jakšić, Kristijan
UTJECAJ DODATKA ŠEĆERA I KLOROGENSKE KISELINE NA STABILNOST ANTOCIJANA U SOKU KUPINE TIJEKOM SKLADIŠTENJA, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Jakšić, K. (2010) 'UTJECAJ DODATKA ŠEĆERA I KLOROGENSKE KISELINE NA STABILNOST ANTOCIJANA U SOKU KUPINE TIJEKOM SKLADIŠTENJA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jak\v{s}i\'{c}, Kristijan}, year = {2010}, pages = {51}, keywords = {stabilnost antocijana, \v{s}e\'{c}eri, klorogenska kiselina, skladi\v{s}tenje}, title = {UTJECAJ DODATKA \v{S}E\'{C}ERA I KLOROGENSKE KISELINE NA STABILNOST ANTOCIJANA U SOKU KUPINE TIJEKOM SKLADI\v{S}TENJA}, keyword = {stabilnost antocijana, \v{s}e\'{c}eri, klorogenska kiselina, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jak\v{s}i\'{c}, Kristijan}, year = {2010}, pages = {51}, keywords = {anthocyanin stability, sugars, chlorogenic acid, storage}, title = {INFLUENCE OF SUGAR AND CHLOROGENIC ACID ADDITION ON ANTHOCYANIN STABILITY OF BLACKBERRY JUICE DURING STORAGE}, keyword = {anthocyanin stability, sugars, chlorogenic acid, storage}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font