Pregled bibliografske jedinice broj: 543074
Fizikalna i antioksidacijska svojstva mješavina prahova kakaa i sladila te pripremljenih napitaka
Fizikalna i antioksidacijska svojstva mješavina prahova kakaa i sladila te pripremljenih napitaka, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 543074 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalna i antioksidacijska svojstva mješavina prahova kakaa i sladila te pripremljenih napitaka
(Physical and antioxidant properties of powdered mixtures and drinks prepared with cocoa and various sweeternes)
Autori
Matijašec, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.11
Godina
2010
Stranica
49
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Antioksidansi; Fizikalna svojstva; Kakao; Senzorska analiza; Sladila
(Antioxidants; Cocoa; Physical properties; Sensory evaluation; Sweeteners)
Sažetak
Proteklih godina velika pažnja posvećena je analizi bioaktivnih sastojaka različitih kakaovih proizvoda, no utjecaj dodatka različitih sladila na njihova fizikalna, kemijska i senzorska svojstva te bioaktivni sastav je relativno slabo istražen. U ovom radu određena su fizikalna svojstva mješavina za kakaov napitak te bioaktivni sastojci i senzorska svojstva kakaovog napitka. Određivana je veličina čestica, nasipna gustoća te indeks kohezije šećera i sladila kao i mješavina za kakaove napitke. Udio polifenola određivan je UV/VIS spektrofotometrijskim metodama, a antioksidacijski kapacitet ABTS (2, 2'-azinobis-(3-etilbenzotiazolin-6 sulfonska kiselina)) metodom. Mješavine prahova za kakaov napitak pokazale su visoku antioksidacijsku aktivnost i imaju visok udio polifenolnih spojeva. Vrsta sladila nije značajno utjecala na udio polifenola. Mješavine koje su imale dobra senzorska svojstva karakterizirane su lošim fizikalnim karakteristikama. Dobiveni rezultati pokazuju mogućnost primjene alternativnih sladila za pripremu kakaovih napitaka koji će uz dobra fizikalna i senzorska svojstva poboljšati i njihova antioksidacijska svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb