Pregled bibliografske jedinice broj: 543044
Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata žutog čaja ovisno o uvjetima ekstrakcije
Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata žutog čaja ovisno o uvjetima ekstrakcije, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 543044 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata žutog čaja ovisno o uvjetima ekstrakcije
(Modification of bioactive compounds in yellow tea depending on extraction condition)
Autori
Kostanjski, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2010
Stranica
71
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Alkaloidi; Ekstrakcije; HPLC; Polifenoli; Žuti čaj
(Alkaloids; Extractions; HPLC; Polyphenols; Yellow tea)
Sažetak
U ovom radu je ispitan utjecaj različitih otapala (voda, 10%-tni, 25%-tni, 50%-tni, 75%-tni i 100%-tni etanol) na udio polifenola i alkaloida u ekstraktima žutog čaja (rinfuzni oblik, filter vrećica i kuglica) pripremljenim tijekom tri ponovljene ekstrakcije, te tijekom jednodnevnog stajanja pripremljenih ekstrakata (1, 2, 4, 6, 24 sata) na sobnoj temperaturi. Također je uspoređena klasična ekstrakcija s vodom i 75%-tnim etanolom s ekstrakcijom istim otapalima u kombinaciji s ultrazvučnom kupelji. Kao najučinkovitije otapalo za ekstrakciju epigalokatehingalata (EGCG), kao najznačajnijeg katehina čaja, pokazao se 50%- tni etanol, neovisno o obliku čaja. Za ekstrakciju kafeina, kao najznačajnijeg alkaloida čaja, u rinfuznom obliku kao najučinkovitije otapalo pokazao se 25 %-tni etanol, dok kod kuglice i filter vrećice je to 50%-tni etanol. Kao najneučinkovitije otapalo za ekstrakciju istraživanih spojeva pokazao se 100%-tni etanol. Primjena ultrazvučne kupelji nije utjecala na povećanu ekstrakciju polifenola i alkaloida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb