Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543044

Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata žutog čaja ovisno o uvjetima ekstrakcije


Kostanjski, Valentina
Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata žutog čaja ovisno o uvjetima ekstrakcije, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 543044 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata žutog čaja ovisno o uvjetima ekstrakcije
(Modification of bioactive compounds in yellow tea depending on extraction condition)

Autori
Kostanjski, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2010

Stranica
71

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Alkaloidi; Ekstrakcije; HPLC; Polifenoli; Žuti čaj
(Alkaloids; Extractions; HPLC; Polyphenols; Yellow tea)

Sažetak
U ovom radu je ispitan utjecaj različitih otapala (voda, 10%-tni, 25%-tni, 50%-tni, 75%-tni i 100%-tni etanol) na udio polifenola i alkaloida u ekstraktima žutog čaja (rinfuzni oblik, filter vrećica i kuglica) pripremljenim tijekom tri ponovljene ekstrakcije, te tijekom jednodnevnog stajanja pripremljenih ekstrakata (1, 2, 4, 6, 24 sata) na sobnoj temperaturi. Također je uspoređena klasična ekstrakcija s vodom i 75%-tnim etanolom s ekstrakcijom istim otapalima u kombinaciji s ultrazvučnom kupelji. Kao najučinkovitije otapalo za ekstrakciju epigalokatehingalata (EGCG), kao najznačajnijeg katehina čaja, pokazao se 50%- tni etanol, neovisno o obliku čaja. Za ekstrakciju kafeina, kao najznačajnijeg alkaloida čaja, u rinfuznom obliku kao najučinkovitije otapalo pokazao se 25 %-tni etanol, dok kod kuglice i filter vrećice je to 50%-tni etanol. Kao najneučinkovitije otapalo za ekstrakciju istraživanih spojeva pokazao se 100%-tni etanol. Primjena ultrazvučne kupelji nije utjecala na povećanu ekstrakciju polifenola i alkaloida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kostanjski, Valentina
Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata žutog čaja ovisno o uvjetima ekstrakcije, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kostanjski, V. (2010) 'Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata žutog čaja ovisno o uvjetima ekstrakcije', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kostanjski, Valentina}, year = {2010}, pages = {71}, keywords = {Alkaloidi, Ekstrakcije, HPLC, Polifenoli, \v{Z}uti \v{c}aj}, title = {Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata \v{z}utog \v{c}aja ovisno o uvjetima ekstrakcije}, keyword = {Alkaloidi, Ekstrakcije, HPLC, Polifenoli, \v{Z}uti \v{c}aj}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kostanjski, Valentina}, year = {2010}, pages = {71}, keywords = {Alkaloids, Extractions, HPLC, Polyphenols, Yellow tea}, title = {Modification of bioactive compounds in yellow tea depending on extraction condition}, keyword = {Alkaloids, Extractions, HPLC, Polyphenols, Yellow tea}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font