Pregled bibliografske jedinice broj: 542963
Sol u prehrani školske djece
Sol u prehrani školske djece // Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 6 (2010), 21; 1-4 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 542963 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sol u prehrani školske djece
(Salt in nutrition of schoolchildren)
Autori
Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić Degač, Katica ; Pucarin-Cvetković, Jasna ; Heim, Inge ; Rak Benedict
Izvornik
Hrvatski časopis za javno zdravstvo (1845-3082) 6
(2010), 21;
1-4
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
sol; prehrana; školska djeca
(salt; nutrition; schoolchildren)
Sažetak
Povećani unos soli u organizam predstavlja rizični čimbenik za razvoj kardiovaskularnih bolesti te pojavu hipertenzije već u adolescentnoj dobi, kao i nastanak drugih kroničnih nezaraznih bolesti. U prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) dnevni unos soli ne bi smio biti veći od 5 g/dan (< 2g Na). U Hrvatskoj se procjenjuje da ukupni dnevni unos soli u populaciji školske djece iznosi oko 9 g/dan. Na temelju dosadašnjih rezultata istraživanja o prehrambenim navikama školske djece u različitim regijama u Hrvatskoj utvrđeno je da postoje značajne razlike u učestalosti potrošnje suhomesnatih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, namaza, svježeg voća i povrća, dok nema značajnih razlika u konzumaciji slatkiša i grickalica Rezultati dosadašnjih ispitivanja mogu poslužiti kao temelj za ocjenu kvalitete prehrane i prehrambenog stanja školske populacije te bi se trebali uzeti u obzir prilikom donošenja odluka o potrebi provođenja javnozdravstvenih programa u skladu sa nacionalnom prehrambenom politikom i akcijskim planom za hranu i prehranu. Nadalje, izuzetno je važno poticati suradnju roditelja i škole na unapređenju prehrane učenika te educirati djecu o važnosti pravilne prehrane kako kroz nastavne programe tako i na praktičnim primjerima. Potrebno je usmjeriti aktivnosti prema suradnji sa prehrambenom industrijom u cilju smanjenja sadržaja soli tj. natrija u proizvodnom procesu te uvođenju zakonske regulative s ciljem označavanja sadržaja natrija na deklaraciji proizvoda. Nužno je i provoditi zdravstveno odgojne mjere na području promicanja pravilne prehrane, s ciljem da se smanji potrošnja onih industrijskih proizvoda bogatim natrijem kao i dodavanje soli tijekom pripreme i konzumacije obroka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
108-1080316-0300 - Zdravlje na radu i zdravi okoliš (Mustajbegović, Jadranka, MZOS ) ( CroRIS)
108-1080316-0301 - Biološki učinci štetnih aerosola (Žuškin, Eugenija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Pucarin Cvetković
(autor)
Inge Heim
(autor)
Antoinette Kaić-Rak
(autor)
Katica Antonić-Degač
(autor)