Pregled bibliografske jedinice broj: 542817
Učestalost konzumiranja voća i povrća u Republici Hrvatskoj - Hrvatska zdravstvena anketa 2008
Učestalost konzumiranja voća i povrća u Republici Hrvatskoj - Hrvatska zdravstvena anketa 2008 // Zbornik sažetaka 1. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije / Haberle, Vjera ; Polak, Lea (ur.).
Zagreb, 2011. str. 151-152 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 542817 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učestalost konzumiranja voća i povrća u Republici Hrvatskoj - Hrvatska zdravstvena anketa 2008
(Frequency of fruit and vegetable consumption in the Republic of Croatia – 2008 Croatian health survey)
Autori
Pucarin-Cvetković, Jasna ; Kaić-Rak, Antoinette ; Ivičević Uhernik, Ana ; Mustajbegović Jadranka: Antonić Degač Katica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 1. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije
/ Haberle, Vjera ; Polak, Lea - Zagreb, 2011, 151-152
ISBN
978-953-7031-39-8
Skup
1. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.04.2011. - 15.04.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrambene navike; voće i povrće
(dietary habits; vegetables and fruits)
Sažetak
Svrha rada: Ispitati učestalost potrošnje voća i povrća odrasle populacije u Republici Hrvatskoj. Opis metode i materijala: U okviru Hrvatske zdravstvene ankete (HZA) koja je provedena 2008. godine s ciljem utvrđivanja zdravstvenog statusa odraslog stanovništava u Hrvatskoj upitnikom o učestalosti potrošnje namirnica ispitana učestalost potrošnje voća i povrća. Ispitivanjem su obuhvaćena 3276 ispitanika (1029 muškaraca i 2247 žena) starijih od 18 godina. Učestalost potrošnje voća i povrća definirana je kao svakodnevna, vrlo česta, do dva puta tjedno, povremeno i nikada ne konzumira, a evidentiran je i broj uzimanja porcija na dan. Rezultati: Analizirajući učestalost potrošnje voća prema spolu utvrđeno je da samo trećina muškaraca (32, 3% ; 95% CI:29, 3-35, 0) svakodnevno konzumira voće, njih 25, 7% (95% CI: 23, 8-28, 3) vrlo često, a povremeno 38, 6% (95% CI: 35, 6-41, 6). U 37, 6% (95% CI: 35, 6- 39, 6) žena utvrđena je svakodnevna konzumacija, dok 23, 6 (95% CI: 21, 8-25, 3) ispitanica vrlo često i povremeno njih 36, 8% (95% CI: 34, 8-38, 8). Ispitivanjem učestalosti potrošnje povrća, samo polovica i muškaraca - 51, 7% (95% CI: 48, 6-54, 7) i žena - 54, 6% (95% CI: 52, 5-56, 7) svakodnevno jede svježe salate. Mahunarke, lisnato i korjenasto povrće najveći broj ispitanika i ispitanica konzumira do dva puta tjedno. Preporučenih 5 i više porcija voća i povrća u svakodnevnoj prehrani ima samo 21, 2% (95% CI:18, 7-23, 6) muškaraca i 22, 3% (95% CI: 20, 6-24, 0) žena. Zaključak: Ispitivanje učestalosti potrošnje voća i povrća u odrasloj populaciji ukazuje na potrebu kontinuirane edukacije stanovništva o utjecaju prehrane na zdravlje i principima pravilne prehrane koji uključuju i preporuku svakodnevne konzumacije voća i povrća u minimalnoj količini od 400 grama na dan (5 i više porcija), te promovirati prednosti mediteranske prehrane kao prototipa pravilne prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
108-1080135-0264 - Regionalizam kardiovaskularnih bihevioralnih rizika – model intervencije (Vuletić, Silvije, MZOS ) ( CroRIS)
108-1080316-0300 - Zdravlje na radu i zdravi okoliš (Mustajbegović, Jadranka, MZOS ) ( CroRIS)
108-1080316-0301 - Biološki učinci štetnih aerosola (Žuškin, Eugenija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb
Profili:
Antonija Ivičević
(autor)
Jasna Pucarin Cvetković
(autor)
Ana Ivičević Uhernik
(autor)
Antoinette Kaić-Rak
(autor)
Jadranka Mustajbegović
(autor)