Pregled bibliografske jedinice broj: 542809
Metabolička aktivnost različitih vrsta bakterija mliječne kiseline tijekom rasta u modificiranoj MRS podlozi
Metabolička aktivnost različitih vrsta bakterija mliječne kiseline tijekom rasta u modificiranoj MRS podlozi, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 542809 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metabolička aktivnost različitih vrsta bakterija mliječne kiseline tijekom rasta u modificiranoj MRS podlozi
(Metabolic activity of various types lactic acid bacteria during growth in modified MRS medium)
Autori
Raspović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2011
Stranica
31
Mentor
Mrvčić, Jasna
Ključne riječi
kulture; bakterije mliječne kiseline; antimikrobna aktivnost; kiselo tijesto
(starter cultures; lactic acid bacteria; antimicrobial activity; sourdough)
Sažetak
U radu je ispitana metabolička aktivnost bakterija Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus brevis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus sanfranciscensis, Pediococcus pentosaceus i Lactococcus lactis, tijekom rasta u modificiranoj MRS podlozi u cilju odabira bakterijskih vrsta kao potencijalnih starter kultura za pekarstvo. Rezultati su pokazali da fakultativno homofermentativne bakterije L. plantarum i P. pentosaceus proizvode najveću količinu mliječne kiseline, dok je bakterija L. lactis proizvela najveću količinu mravlje kiseline. Sposobnost sinteze EPS pokazala je samo bakterija Leuc. mesenteroides, dok bakterije L. mesenteroides, L. brevis, L. plantarum i L. sanfranciscensis imaju proteolitičku aktivnost i mogu rasti na podlozi s glutenom kao jedinim izvorom dušika. Ispitivane bakterijske vrste imaju slabu antifungalnu aktivnost prema A. niger. Međutim, sve ispitivane vrste, osim L. lactis, imaju dobru antifungalnu aktivnost prema Pencillium sp.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Stehlik-Tomas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Mrvčić
(mentor)