Pregled bibliografske jedinice broj: 542767
Proizvodnja šljivovice u Republici Hrvatskoj
Proizvodnja šljivovice u Republici Hrvatskoj, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 542767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja šljivovice u Republici Hrvatskoj
(Production of „Šljivovica“ brandy in Croatia)
Autori
Ilić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2011
Stranica
25
Mentor
Mrvčić, Jasna
Ključne riječi
šljiva; rakija; šljivovica; destilacija; vrenje
(„šljivovica“; Brandy; plum; Distillation; Fermentation)
Sažetak
Šljivovica je piće porijeklom sa balkanskih predjela. Spada u voćne rakije, koje po pravilniku za jaka alkoholna pića sadržavaju od 25-55% vol. alkohola. Proizvodi se od zrelih i zdravih plodova šljive koji se podvrgavaju tehnološkom postupku koji obuhvaća berbu, muljanje i usitnjavanje, fermentaciju, destilaciju i dozrijevanje. Najvažniji dio procesa proizvodnje je destilacija koja se odvija u tri frakcije od kojih je srednja frakcija najbitnija. Radi dobivanja jače i kvalitetnije šljivovice, destilat srednje frakcije se ponovno destilira. Pri proizvodnji treba paziti da ne dođe do stvaranja nepoželjnih sastojaka koji bi mogli narušiti kvalitetu šljivovice (metanol, cijanovodična kiselina, etanol, etil karbamat). Gotov proizvod je bezbojan ili zlatnožute boje ako je dozrijevao u hrastovim bačvama, koje mu daju specifičnu aromu i ima intenzivan miris po plodu šljive. Najbolje sorte šljive za proizvodnju šljivovice su Bistrica, Čačanske vrste i Stanley. Najviše stabala u Republici Hrvatskoj ima u Slavoniji gdje se tradicionalno „tajne“ proizvodnje šljivovice, ali i kotlovi za pečenje, prenose iz koljena na koljeno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Stehlik-Tomas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Mrvčić
(mentor)