Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 542767

Proizvodnja šljivovice u Republici Hrvatskoj


Ilić, Ivana
Proizvodnja šljivovice u Republici Hrvatskoj, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 542767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja šljivovice u Republici Hrvatskoj
(Production of „Šljivovica“ brandy in Croatia)

Autori
Ilić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2011

Stranica
25

Mentor
Mrvčić, Jasna

Ključne riječi
šljiva; rakija; šljivovica; destilacija; vrenje
(„šljivovica“; Brandy; plum; Distillation; Fermentation)

Sažetak
Šljivovica je piće porijeklom sa balkanskih predjela. Spada u voćne rakije, koje po pravilniku za jaka alkoholna pića sadržavaju od 25-55% vol. alkohola. Proizvodi se od zrelih i zdravih plodova šljive koji se podvrgavaju tehnološkom postupku koji obuhvaća berbu, muljanje i usitnjavanje, fermentaciju, destilaciju i dozrijevanje. Najvažniji dio procesa proizvodnje je destilacija koja se odvija u tri frakcije od kojih je srednja frakcija najbitnija. Radi dobivanja jače i kvalitetnije šljivovice, destilat srednje frakcije se ponovno destilira. Pri proizvodnji treba paziti da ne dođe do stvaranja nepoželjnih sastojaka koji bi mogli narušiti kvalitetu šljivovice (metanol, cijanovodična kiselina, etanol, etil karbamat). Gotov proizvod je bezbojan ili zlatnožute boje ako je dozrijevao u hrastovim bačvama, koje mu daju specifičnu aromu i ima intenzivan miris po plodu šljive. Najbolje sorte šljive za proizvodnju šljivovice su Bistrica, Čačanske vrste i Stanley. Najviše stabala u Republici Hrvatskoj ima u Slavoniji gdje se tradicionalno „tajne“ proizvodnje šljivovice, ali i kotlovi za pečenje, prenose iz koljena na koljeno.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Stehlik-Tomas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Mrvčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ilić, Ivana
Proizvodnja šljivovice u Republici Hrvatskoj, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ilić, I. (2011) 'Proizvodnja šljivovice u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ili\'{c}, Ivana}, year = {2011}, pages = {25}, keywords = {\v{s}ljiva, rakija, \v{s}ljivovica, destilacija, vrenje}, title = {Proizvodnja \v{s}ljivovice u Republici Hrvatskoj}, keyword = {\v{s}ljiva, rakija, \v{s}ljivovica, destilacija, vrenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ili\'{c}, Ivana}, year = {2011}, pages = {25}, keywords = {„\v{s}ljivovica“, Brandy, plum, Distillation, Fermentation}, title = {Production of „\v{S}ljivovica“ brandy in Croatia}, keyword = {„\v{s}ljivovica“, Brandy, plum, Distillation, Fermentation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font