Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 542699

Primjena različitih metoda u određivanju antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata kave


Cuki, Ivana
Primjena različitih metoda u određivanju antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata kave, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 542699 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena različitih metoda u određivanju antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata kave
(Application of different assays in determination of antioxidative capacity of coffee extract)

Autori
Cuki, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.09

Godina
2011

Stranica
34

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Ekstrakt kave; Polifenoli
(Antioxidative capacity; Coffee extract; Polyphenols)

Sažetak
Kava je napitak koji, uz stimulirajući i diuretički učinak, ima brojne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje, ukoliko se konzumira u ograničenim količinama te se stoga svrstava u funkcionalne napitke. Kava predstavlja bogati izvor bioaktivnih spojeva, posebice polifenola kao najpoznatijih antioksidansa. Cilj ovog rada je karakterizacija antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata kave. U tu svrhu ispitano je 12 vrsta kave kojima je određen udio ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet. Udjel ukupnih fenola određen je reakcijom s Folin-Ciocalteu reagensom. Antioksidacijski kapacitet određen je reakcijama sa željezo(III)-tripiridiltriazina (FRAP), pomoću radikala 2, 2'-azinobis (3–etilbenzotiazolin-6-sulfonske kiseline) (ABTS) i 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikala (DPPH). Udjel polifenolnih spojeva, kao i antioksidacijski kapacitet ekstrakata kave ovise o vrsti i načinu pripreme ekstrakata. Potvrđena je dobra korelacija između rezultata svih metoda primjenjenih u radu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cuki, Ivana
Primjena različitih metoda u određivanju antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata kave, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Cuki, I. (2011) 'Primjena različitih metoda u određivanju antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata kave', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cuki, Ivana}, year = {2011}, pages = {34}, keywords = {Antioksidacijski kapacitet, Ekstrakt kave, Polifenoli}, title = {Primjena razli\v{c}itih metoda u odre\djivanju antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata kave}, keyword = {Antioksidacijski kapacitet, Ekstrakt kave, Polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cuki, Ivana}, year = {2011}, pages = {34}, keywords = {Antioxidative capacity, Coffee extract, Polyphenols}, title = {Application of different assays in determination of antioxidative capacity of coffee extract}, keyword = {Antioxidative capacity, Coffee extract, Polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font