Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 542648

Metabolička aktivnost različitih vrsta bakterija mliječne kiseline tijekom kiseljenja tijesta


Barišić, Danica
Metabolička aktivnost različitih vrsta bakterija mliječne kiseline tijekom kiseljenja tijesta, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 542648 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Metabolička aktivnost različitih vrsta bakterija mliječne kiseline tijekom kiseljenja tijesta
(Metabolic activity of various lactic acid bacteria species during dough acidification)

Autori
Barišić, Danica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2011

Stranica
31

Mentor
Stanzer, Damir

Ključne riječi
kiselo tijesto; bakterije mliječne kiseline; kruh; zakiseljavanje
(sourdough; lactic acid bacteria; bread; acidification)

Sažetak
Istražen je utjecaj različitih starter kultura na mliječno kiselu fermentaciju tijesta i njegovu antioksidativnu aktivnost. Koncentracija metabolita na kraju fermentacije određena je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti, a antioksidativna aktivnost tijesta DPPH metodom. Rezultati su pokazali da su za proces kiseljenja tijesta, od ispitivanih vrsta, najpogodnije heterofermentativne kulture Leuc. mesenteroides, L. brevis i L. sanfranciscensis, koje su dale tijesto zadovoljavajućih organoleptičkih karakteristika te visokih koncentracija mliječne i octene kiseline. Također, tijesto fermentirano s bakterijom L. brevis imalo je najveći antioksidacijski kapacitet.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580477-0374 - Proizvodnja biološki aktivnih tvari pomoću selekcioniranih kvasaca (Stanzer, Damir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Damir Stanzer (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Barišić, Danica
Metabolička aktivnost različitih vrsta bakterija mliječne kiseline tijekom kiseljenja tijesta, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Barišić, D. (2011) 'Metabolička aktivnost različitih vrsta bakterija mliječne kiseline tijekom kiseljenja tijesta', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\v{s}i\'{c}, Danica}, year = {2011}, pages = {31}, keywords = {kiselo tijesto, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, kruh, zakiseljavanje}, title = {Metaboli\v{c}ka aktivnost razli\v{c}itih vrsta bakterija mlije\v{c}ne kiseline tijekom kiseljenja tijesta}, keyword = {kiselo tijesto, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, kruh, zakiseljavanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\v{s}i\'{c}, Danica}, year = {2011}, pages = {31}, keywords = {sourdough, lactic acid bacteria, bread, acidification}, title = {Metabolic activity of various lactic acid bacteria species during dough acidification}, keyword = {sourdough, lactic acid bacteria, bread, acidification}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font