Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 542641

Kontrola kvalitete kupinovih vina primjenom HSS-GC-FID tehnike


Mornar, Ana; Amidžić Klarić, Daniela; Nigović, Biljana
Kontrola kvalitete kupinovih vina primjenom HSS-GC-FID tehnike // Farmaceutski glasnik, 67 (2011), 741-746 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 542641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontrola kvalitete kupinovih vina primjenom HSS-GC-FID tehnike
(Quality assessment of blackberry wines by HSS-GC-FID)

Autori
Mornar, Ana ; Amidžić Klarić, Daniela ; Nigović, Biljana

Izvornik
Farmaceutski glasnik (0014-8202) 67 (2011); 741-746

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
plinska kromatografija; uzorkovanja para iznad otopine; kontrola kvalitete; metanol; kupinovo vino
(gas chromatography; Headspace Sampler; Quality control; Methanol; Blackberry wine)

Sažetak
Gotovo sva kupinova vina uz etanol sadrže i metanol, a njegova količina u vinu jedna je od kritičnih točaka koju je nužno kontrolirati tijekom alkoholne fermentacije u proizvodnji vina, kako bi ova namirnica bila zdravstveno ispravna za prehranu. Metanol u vinu nastaje kao produkt enzimske razgradnje prirodno prisutne pektinske tvari u kljuku svježeg ploda uz prisustvo pektinesteraze. Udio metanola u pojedinom kupinovom vinu ovisi o nizu faktora: sorti grožđa, zdravstvenoj ispravnosti ploda, maceraciji, temperaturi fermentacije i proteolitičkim enzimima. Metanol je odavno poznat kao štetna i otrovna tvar za zdravlje. Budući da se proizvodnja kupinovog vina kod nas povećava već duži niz godina, a brojni proizvodi prisutni na tržištu nisu dobiveni standardiziranim procesom proizvodnje, cilj ovog rada je predložiti novu metodu za određivanje udjela metanola u komercijalno dostupnim kupinovim vinima primjenom plinske kromatografije i plameno-ionizacijskog detektora (engl. Gas Chromatography – Flame Ionization Detector, GC-FID). S obzirom na složenost sastava uzorka kupinovog vina za uzorkovanje je poželjno iskoristiti sve prednosti tehnike uzorkovanja para iznad otopine (engl. Headspace Sampler, HSS.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
006-0061117-1240 - Istraživanje novih metoda u analitici ljekovitih i bioaktivnih tvari (Nigović, Biljana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mornar, Ana; Amidžić Klarić, Daniela; Nigović, Biljana
Kontrola kvalitete kupinovih vina primjenom HSS-GC-FID tehnike // Farmaceutski glasnik, 67 (2011), 741-746 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Mornar, A., Amidžić Klarić, D. & Nigović, B. (2011) Kontrola kvalitete kupinovih vina primjenom HSS-GC-FID tehnike. Farmaceutski glasnik, 67, 741-746.
@article{article, author = {Mornar, Ana and Amid\v{z}i\'{c} Klari\'{c}, Daniela and Nigovi\'{c}, Biljana}, year = {2011}, pages = {741-746}, keywords = {plinska kromatografija, uzorkovanja para iznad otopine, kontrola kvalitete, metanol, kupinovo vino}, journal = {Farmaceutski glasnik}, volume = {67}, issn = {0014-8202}, title = {Kontrola kvalitete kupinovih vina primjenom HSS-GC-FID tehnike}, keyword = {plinska kromatografija, uzorkovanja para iznad otopine, kontrola kvalitete, metanol, kupinovo vino} }
@article{article, author = {Mornar, Ana and Amid\v{z}i\'{c} Klari\'{c}, Daniela and Nigovi\'{c}, Biljana}, year = {2011}, pages = {741-746}, keywords = {gas chromatography, Headspace Sampler, Quality control, Methanol, Blackberry wine}, journal = {Farmaceutski glasnik}, volume = {67}, issn = {0014-8202}, title = {Quality assessment of blackberry wines by HSS-GC-FID}, keyword = {gas chromatography, Headspace Sampler, Quality control, Methanol, Blackberry wine} }

Časopis indeksira:


  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font