Pregled bibliografske jedinice broj: 542622
Priprema škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića
Priprema škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 542622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprema škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića
(Preparation of starch raw materials for production of spirits)
Autori
Peroš, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2010
Stranica
26
Mentor
Mrvčić, Jasna
Ključne riječi
škrob; α; β-amilaza; konverzija škroba; analitičke metode
(starch; α and β-amylase; starch conversion; analytical methods)
Sažetak
Kvasci iz roda Saccharomyces prihvatljivi za tehnološku proizvodnju alkohola, koji se uobičajeno koriste za proizvodnju etanola te destilata za proizvodnju jakih alkoholnih pića, ne mogu koristiti škrob direktno kao izvor ugljika. Stoga, ukoliko se alkohol ili alkoholni destilati proizvode iz žitnih sirovina potrebno je prije procesa alkoholne fermentacije provesti proces obrade tj. hidrolize škroba do fermentabilnih šećera. Proces obrade škroba ovisi o korištenoj sirovini i proizvodu koji se želi dobiti, a proces dobivanja alkohola i alkoholnih pića iz škrobnih sirovina uobičajeno se može podijeliti u nekoliko faza: usitnjavanje sirovine, hidroliza škroba do glukoze, fermentacija, destilacija te dorada i zrenje. U ovom radu opisan je proces pripreme škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića te je kao primjer u eksperimentalnom dijelu rada provedeno ošećerenje kukuruzne krupice do glukoze primjenom komercijalnih amilolitičkih enzima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Stehlik-Tomas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Mrvčić
(mentor)