Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 542612

Primjena kiselog tijesta u proizvodnji peciva


Moćan, Duje
Primjena kiselog tijesta u proizvodnji peciva, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 542612 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena kiselog tijesta u proizvodnji peciva
(Aplication of sour dough in the production of rolls)

Autori
Moćan, Duje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.03

Godina
2011

Stranica
29

Mentor
Mrvčić, Jasna

Ključne riječi
Kiselo tijesto; starter kulture; bakterije mliječne kiseline; kruh; pecivo
(sourdough; starter cultures; bread; lactic acid bacteria; rolls)

Sažetak
Iako je, u današem ubrzanom tempu života, proizvodnja kruha i peciva uporabom kiselog tijesta skoro isčeznula, ljudi sve više shvaćaju ulogu hrane i prehrane u prevenciji bolesti te poboljšanu općeg fizičkog i psihičkog zdravlja. Cilj ovog rada je upravo bio proizvesti jedan kvalitetniji, nutritivno i zdravstveno vrijedniji pekarski proizvod. Modificiran je standardni tehnološki postupak koji se koristi u današnjem pekarstvu u proizvodnji peciva u smislu dodavanja kiselog tijesta te smanjenja količine aditiva. Nabolji rezultati postignuti su pri doziranju 15% kiselog tijesta na količinu brašna, pri čemu je moguće koičinu aditiva smanjiti za 90 %, što ekonomski kompenzira tehnološki zahtjevniji način proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Stehlik-Tomas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Mrvčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Moćan, Duje
Primjena kiselog tijesta u proizvodnji peciva, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Moćan, D. (2011) 'Primjena kiselog tijesta u proizvodnji peciva', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mo\'{c}an, Duje}, year = {2011}, pages = {29}, keywords = {Kiselo tijesto, starter kulture, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, kruh, pecivo}, title = {Primjena kiselog tijesta u proizvodnji peciva}, keyword = {Kiselo tijesto, starter kulture, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, kruh, pecivo}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mo\'{c}an, Duje}, year = {2011}, pages = {29}, keywords = {sourdough, starter cultures, bread, lactic acid bacteria, rolls}, title = {Aplication of sour dough in the production of rolls}, keyword = {sourdough, starter cultures, bread, lactic acid bacteria, rolls}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font