Pregled bibliografske jedinice broj: 542612
Primjena kiselog tijesta u proizvodnji peciva
Primjena kiselog tijesta u proizvodnji peciva, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 542612 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena kiselog tijesta u proizvodnji peciva
(Aplication of sour dough in the production of rolls)
Autori
Moćan, Duje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.03
Godina
2011
Stranica
29
Mentor
Mrvčić, Jasna
Ključne riječi
Kiselo tijesto; starter kulture; bakterije mliječne kiseline; kruh; pecivo
(sourdough; starter cultures; bread; lactic acid bacteria; rolls)
Sažetak
Iako je, u današem ubrzanom tempu života, proizvodnja kruha i peciva uporabom kiselog tijesta skoro isčeznula, ljudi sve više shvaćaju ulogu hrane i prehrane u prevenciji bolesti te poboljšanu općeg fizičkog i psihičkog zdravlja. Cilj ovog rada je upravo bio proizvesti jedan kvalitetniji, nutritivno i zdravstveno vrijedniji pekarski proizvod. Modificiran je standardni tehnološki postupak koji se koristi u današnjem pekarstvu u proizvodnji peciva u smislu dodavanja kiselog tijesta te smanjenja količine aditiva. Nabolji rezultati postignuti su pri doziranju 15% kiselog tijesta na količinu brašna, pri čemu je moguće koičinu aditiva smanjiti za 90 %, što ekonomski kompenzira tehnološki zahtjevniji način proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Stehlik-Tomas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Mrvčić
(mentor)