Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 542407

Proizvodnja i primjena bakterijskih egzopolisaharida u pekarstvu


Mrvčić, Jasna; Hrsto, Ozren; Stanzer, Damir; Grba, Slobodan; Stehlik-Tomas, Vesna
Proizvodnja i primjena bakterijskih egzopolisaharida u pekarstvu // Danas znanost-sutra industrija / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2011. str. 361-371 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 542407 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i primjena bakterijskih egzopolisaharida u pekarstvu
(Production and application of bacterial egzopolysaccharide in bakery)

Autori
Mrvčić, Jasna ; Hrsto, Ozren ; Stanzer, Damir ; Grba, Slobodan ; Stehlik-Tomas, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Danas znanost-sutra industrija / Šubarić, Drago - Osijek : Grafika Osijek, 2011, 361-371

ISBN
978-953-7005-26-9

Skup
XIII Ružičkini dani, Danas znanost - sutra industrija

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 16.09.2010. - 17.09.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
egzopolisaharidi; BMK; pekarstvo
(egzopolysaccharide; LAB; bakery)

Sažetak
U pekarstvu, u proizvodnji kiselog tijesta, kao starter kulture, glavnu ulogu imaju bakterije mliječne kiseline (BMK). U posljednje vrijeme, posebno se istražuju one BMK koje proizvode egzopolisaharide (EPS). Naime, EPS mogu u pekarskim proizvodima zamijeniti hidrokoloide koji se u pekarstvu koriste za poboljšanje volumena, teksture, svježine i roka trajanja pekarskih proizvoda. Stoga je cilj ovog rada bio optimirati proces proizvodnje EPS u MRS podlozi i in situ s pomoću bakterije Leuconostoc mesenteroides. HPLC analiza kiselinskog hidrolizata sintetiziranih EPS pokazala je da je sintetizirani EPS homopolisaharid dekstran. Rezultati su također pokazali da je sinteza EPS i u MRS podlozi i u tijestu vezana za rast, a optimalni parametri procesa sinteze EPS su: statički uvjeti, vrijeme procesa 18h, temperatura 20oC te koncentracija saharoze 10%. Pri ovim uvjetima sintetizirano je oko 15 g/L EPS u MRS podlozi te oko 19 gEPS/kg brašna tijekom kiseljenja tijesta. Dodatak saharoze u tijesto u cilju sinteze EPS tijekom kiseljenja tijesta, neutječe na proizvodnju kiselina tj. sam proces kiseljenja tijesta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580477-0374 - Proizvodnja biološki aktivnih tvari pomoću selekcioniranih kvasaca (Stanzer, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Stehlik-Tomas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Damir Stanzer (autor)

Avatar Url Jasna Mrvčić (autor)

Avatar Url Slobodan Grba (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mrvčić, Jasna; Hrsto, Ozren; Stanzer, Damir; Grba, Slobodan; Stehlik-Tomas, Vesna
Proizvodnja i primjena bakterijskih egzopolisaharida u pekarstvu // Danas znanost-sutra industrija / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2011. str. 361-371 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Mrvčić, J., Hrsto, O., Stanzer, D., Grba, S. & Stehlik-Tomas, V. (2011) Proizvodnja i primjena bakterijskih egzopolisaharida u pekarstvu. U: Šubarić, D. (ur.)Danas znanost-sutra industrija.
@article{article, author = {Mrv\v{c}i\'{c}, Jasna and Hrsto, Ozren and Stanzer, Damir and Grba, Slobodan and Stehlik-Tomas, Vesna}, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2011}, pages = {361-371}, keywords = {egzopolisaharidi, BMK, pekarstvo}, isbn = {978-953-7005-26-9}, title = {Proizvodnja i primjena bakterijskih egzopolisaharida u pekarstvu}, keyword = {egzopolisaharidi, BMK, pekarstvo}, publisher = {Grafika Osijek}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mrv\v{c}i\'{c}, Jasna and Hrsto, Ozren and Stanzer, Damir and Grba, Slobodan and Stehlik-Tomas, Vesna}, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2011}, pages = {361-371}, keywords = {egzopolysaccharide, LAB, bakery}, isbn = {978-953-7005-26-9}, title = {Production and application of bacterial egzopolysaccharide in bakery}, keyword = {egzopolysaccharide, LAB, bakery}, publisher = {Grafika Osijek}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font