Pregled bibliografske jedinice broj: 542159
Antioksidacijska svojstva preparata gljiva
Antioksidacijska svojstva preparata gljiva, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 542159 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska svojstva preparata gljiva
(Antioxidant properties in preparation of mushrooms)
Autori
Japec, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2010
Stranica
21
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Antioksidansi; DPPH; FRAP; Gljive; Polifenoli
(Antioxidants; DPPH; FRAP; Mushrooms; Polyphenols)
Sažetak
Gljive su značajan izvor različitih sekundarnih metabolita, uključujući i različite polifenolne spojeve koji imaju izražena antioksidacijska svojstva. U ovom radu provedena su istraživanja na pet preparata gljiva u praškastom obliku. Antioksidacijski kapacitet određivan je uporabom DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikal) i FRAP (eng. Ferric Reduction Antioxidant Power) metoda, a udjeli ukupnih polifenola određeni su metodom s Folin – Ciocalteau reagensom. Antioksidacijski kapacitet uzoraka, određen DPPH metodom, kretao se u rasponu od 1, 12 do 4, 47 mM Trolox/g preparata, dok se antioksidacijski kapacitet određen FRAP metodom kretao u rasponu od 3, 08 do 10, 04 mM Fe2+/g preparata. Udjel ukupnih polifenola u ekstraktima gljiva određen pomoću Folin – Ciocalteau reagensa kretao se u rasponu od 4, 74 do 20, 50 mg GAE/g preparata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb