Pregled bibliografske jedinice broj: 542139
Bioaktivni potencijal kavovina
Bioaktivni potencijal kavovina, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 542139 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioaktivni potencijal kavovina
(Bioactive potential of coffee substitutes)
Autori
Petras, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2011
Stranica
34
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Kavovine; Polifenoli; Proantocijanidini
(Antioxidant capacity; Coffee substitutes; Polyphenols; Proanthocyanidins)
Sažetak
Kavovine su zamjene za kavu koje se dobivaju prženjem različitih biljaka bogatih šećerom, inuliom i škrobom. Kavovine sadrže visoke udjele bioaktivnih sastojaka, posebice polifenola. U ovom radu određen je udjel ukupnih polifenola i ukupnih proantocijanidina u 7 vrsta kavovina te je određen ukupan antioksidacijski kapacitet. Udjel ukupnih fenola određen je spektrofotometrijski metodom s Folin-Ciocalteau reagensom, a ukupni proantocijanidini metodom po Bate-Smith-u. Za određivanje antioksidacijskog kapaciteta kavovina primijenjena je metoda s 2, 2'-azinobis (3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) diamonijevom soli. Kavovine koje u sastavu imaju najviše cikorije karakterizirane su najvećim udjelom ukupnih fenola, ukupnih proantocijanidina, kao i najvećim antioksidacijskim kapacitetom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb