Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 542139

Bioaktivni potencijal kavovina


Petras, Marija
Bioaktivni potencijal kavovina, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 542139 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioaktivni potencijal kavovina
(Bioactive potential of coffee substitutes)

Autori
Petras, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2011

Stranica
34

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Kavovine; Polifenoli; Proantocijanidini
(Antioxidant capacity; Coffee substitutes; Polyphenols; Proanthocyanidins)

Sažetak
Kavovine su zamjene za kavu koje se dobivaju prženjem različitih biljaka bogatih šećerom, inuliom i škrobom. Kavovine sadrže visoke udjele bioaktivnih sastojaka, posebice polifenola. U ovom radu određen je udjel ukupnih polifenola i ukupnih proantocijanidina u 7 vrsta kavovina te je određen ukupan antioksidacijski kapacitet. Udjel ukupnih fenola određen je spektrofotometrijski metodom s Folin-Ciocalteau reagensom, a ukupni proantocijanidini metodom po Bate-Smith-u. Za određivanje antioksidacijskog kapaciteta kavovina primijenjena je metoda s 2, 2'-azinobis (3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) diamonijevom soli. Kavovine koje u sastavu imaju najviše cikorije karakterizirane su najvećim udjelom ukupnih fenola, ukupnih proantocijanidina, kao i najvećim antioksidacijskim kapacitetom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Petras, Marija
Bioaktivni potencijal kavovina, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Petras, M. (2011) 'Bioaktivni potencijal kavovina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petras, Marija}, year = {2011}, pages = {34}, keywords = {Antioksidacijski kapacitet, Kavovine, Polifenoli, Proantocijanidini}, title = {Bioaktivni potencijal kavovina}, keyword = {Antioksidacijski kapacitet, Kavovine, Polifenoli, Proantocijanidini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petras, Marija}, year = {2011}, pages = {34}, keywords = {Antioxidant capacity, Coffee substitutes, Polyphenols, Proanthocyanidins}, title = {Bioactive potential of coffee substitutes}, keyword = {Antioxidant capacity, Coffee substitutes, Polyphenols, Proanthocyanidins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font