Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 542070

Antioksidacijska svojstva čajeva i biljnih infuzija


Lacković, Ivana
Antioksidacijska svojstva čajeva i biljnih infuzija, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 542070 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska svojstva čajeva i biljnih infuzija
(Antioxidant properties of teas and herbal infusions)

Autori
Lacković, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2010

Stranica
33

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antioksidacijska svojstva; Biljne infuzije; Čajevi; Polifenoli
(Antioxidant activity; Herbal infusions; Teas; Phenols)

Sažetak
Čajevi i biljne infuzije sadrže velike količine polifenola zbog čega imaju izražena antioksidacijska svojstva. Zbog toga je cilj ovog istraživanja bio odrediti udjele ukupnih fenola i antioksidacijska svojstva 4 vrste biljnih infuzija i 6 vrsta čajeva. Udjeli ukupnih fenola su određeni Folin-Ciacolteau metodom, a antioksidacijska svojstva su određena pomoću tri metode: ABTS, FRAP i DPPH. Za potrebe istraživanja korištene su sljedeće biljne infuzije: kadulja (Salvia officinalis), majčina dušica (Thymus vulgaris), menta (Mentha x piperita) i lazarkinja (Asperula odorata), a od čajeva su korišteni: bijeli, žuti, zeleni, Oolong, crni i Maté čaj. Najveći udjel ukupnih fenola među čajevima određen je u crnom čaju, a najmanji u Maté čaju. Najveće antioksidacijske kapacitete imaju zeleni i žuti čaj, a najmanji maté čaj. Među biljnim infuzijama najveći udjel polifenola sadrži ista od mente, a najmanji infuzija lazarkinje koja ima i najmanje izražena antioksidacijska svojstva. Infuzije mente i majčine dušice karakterizirane su najvećim antioksidacijskim kapacitetom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lacković, Ivana
Antioksidacijska svojstva čajeva i biljnih infuzija, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lacković, I. (2010) 'Antioksidacijska svojstva čajeva i biljnih infuzija', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lackovi\'{c}, Ivana}, year = {2010}, pages = {33}, keywords = {Antioksidacijska svojstva, Biljne infuzije, \v{C}ajevi, Polifenoli}, title = {Antioksidacijska svojstva \v{c}ajeva i biljnih infuzija}, keyword = {Antioksidacijska svojstva, Biljne infuzije, \v{C}ajevi, Polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lackovi\'{c}, Ivana}, year = {2010}, pages = {33}, keywords = {Antioxidant activity, Herbal infusions, Teas, Phenols}, title = {Antioxidant properties of teas and herbal infusions}, keyword = {Antioxidant activity, Herbal infusions, Teas, Phenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font