Pregled bibliografske jedinice broj: 542070
Antioksidacijska svojstva čajeva i biljnih infuzija
Antioksidacijska svojstva čajeva i biljnih infuzija, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 542070 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska svojstva čajeva i biljnih infuzija
(Antioxidant properties of teas and herbal infusions)
Autori
Lacković, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2010
Stranica
33
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Antioksidacijska svojstva; Biljne infuzije; Čajevi; Polifenoli
(Antioxidant activity; Herbal infusions; Teas; Phenols)
Sažetak
Čajevi i biljne infuzije sadrže velike količine polifenola zbog čega imaju izražena antioksidacijska svojstva. Zbog toga je cilj ovog istraživanja bio odrediti udjele ukupnih fenola i antioksidacijska svojstva 4 vrste biljnih infuzija i 6 vrsta čajeva. Udjeli ukupnih fenola su određeni Folin-Ciacolteau metodom, a antioksidacijska svojstva su određena pomoću tri metode: ABTS, FRAP i DPPH. Za potrebe istraživanja korištene su sljedeće biljne infuzije: kadulja (Salvia officinalis), majčina dušica (Thymus vulgaris), menta (Mentha x piperita) i lazarkinja (Asperula odorata), a od čajeva su korišteni: bijeli, žuti, zeleni, Oolong, crni i Maté čaj. Najveći udjel ukupnih fenola među čajevima određen je u crnom čaju, a najmanji u Maté čaju. Najveće antioksidacijske kapacitete imaju zeleni i žuti čaj, a najmanji maté čaj. Među biljnim infuzijama najveći udjel polifenola sadrži ista od mente, a najmanji infuzija lazarkinje koja ima i najmanje izražena antioksidacijska svojstva. Infuzije mente i majčine dušice karakterizirane su najvećim antioksidacijskim kapacitetom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb