Pregled bibliografske jedinice broj: 542027
Mikrokapsuliranje bioaktivnih tvari
Mikrokapsuliranje bioaktivnih tvari, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 542027 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrokapsuliranje bioaktivnih tvari
(Microencapsulation of bioactive compounds)
Autori
Marica Bliznac
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2011
Stranica
27
Mentor
Rimac Brnčić Suzana
Ključne riječi
bioaktivne tvari; mikrokapsuliranje
(bioactive compounds; microencapsulation)
Sažetak
Mikrokapsuliranje je relativno nova tehnologija koja omogućuje čuvanje, stabilnost i sporo otpuštanje sastojaka hrane. Materijal za oblikovanje mikrokapsula uglavnom čine ugljikohidrati (škrob, celuloza, gume), proteini (proteini mlijeka - kazeini i proteini sirutke, gluten, želatina) i lipidi (masne kiseline, alkoholi, gliceridi, voskovi, fosfolipidi) ili njihova kombinacija.Tehnike mikrokapsuliranja bioaktivnih sastojaka hrane obuhvaćaju koacervaciju, mikrokapsuliranje raspršivanjem u struji toplog zraka, mikrokapsuliranje fluidiziranih čestica, mikrokapsuliranje ekstruzijom i superkritičnim fluidima, emulgiranjem i kokristalizacijom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Suzana Rimac Brnčić
(mentor)