Pregled bibliografske jedinice broj: 541989
Karakterizacija nutritivnog sastava i biološke aktivnosti čajnih mješavina lista kupine s prirodnim sladilima
Karakterizacija nutritivnog sastava i biološke aktivnosti čajnih mješavina lista kupine s prirodnim sladilima, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 541989 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija nutritivnog sastava i biološke aktivnosti čajnih mješavina lista kupine s prirodnim sladilima
(Characterization of nutritional composition and biological activity of innovative blackberry leaves formulations with natural sweeternes)
Autori
Ljubičić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2011
Stranica
99
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Biljne infuzije; Funkcionalni proizvod; List kupine; Prirodna sladila
(Blackberry leaves; Herbal infusions; Functional products; Natural sweeteners)
Sažetak
Budući da se suvremeni način ţivota povezuje s neadkevatnom prehranom, sve veći interes potrošača usmjeren je na funkcionalne prehrambene proizvode meĎu kojima biljne infuzije zauzimaju vaţnu ulogu, Cilj ovoga rada bio je kreirati nove formulacije čajnih mješavina baziranih na uporabi lista kupine (tradicionalna ljekovita biljka) uz dodatak prirodnih sladila. Razvijene su četiri čajne mješavine koje, kao izvore sladila, sadrţe suho voće (jabuka, šljiva, smokva, groţĎice i marelica), suho povrće (mrkva i batat) te suhe listiće stevije i korijen sladića. Provedene su brojne analize u cilju karakterizacije fizikalnih svojstava čajnih mješavina (odreĎivanje nasipne gustoće, boje, svojstava tečenja) te nutritivnog sastava (odreĎivanje udjela ugljikohidrata, mineralnih tvari, pigmenata, ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina te pojedinačnih polifenolnih spojeva), biološke aktivnosti (odreĎivanje antioksidacijskog kapaciteta, citotoksičnosti, slobodnih kisikovih radikala) i senzorskih svojstava pripremljenih biljnih infuzija. S obzirom na raznolikost korištenih prirodnih sirovina i kompleksnost sastava sve novokreirane formulacije bogat su izvor bioaktivnih spojeva (polifenola, biljnih pigmenata, mineralnih tvari) izraţene biološke aktivnosti. Inovativne biljne infuzije atraktivne su arome, punog okusa i uravnoteţene slatkoće, u odnosu na čistu infuziju lista kupine, te predstavljaju poţeljne funkcionalne proizvode pogodne za konzumaciju potrošača svih dobnih skupina upotpunjujući njihov dnevni unos visokovrijednih nutrijenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb