Pregled bibliografske jedinice broj: 541979
Primjena elektronske paramagnetne rezonancije u prehrambenoj industriji
Primjena elektronske paramagnetne rezonancije u prehrambenoj industriji, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 541979 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena elektronske paramagnetne rezonancije u prehrambenoj industriji
(Application of electron paramagnetic resonance in food industry)
Autori
Magdalena Ivanjko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.03
Godina
2011
Stranica
25
Mentor
Rimac Brnčić Suzana
Ključne riječi
EPR spektroskopija; EPR spektar; ionizirajuće zračenje; antioksidacijska aktivnost
(EPR spectroscopy; EPR spectrum; ionising radiation; antioxidant activity)
Sažetak
U radu su prikazani osnovni teorijski principi, opis uređaja te praktični primjeri primjene elektronske paramagnetske rezonancije (EPR) u prehrambenoj industriji. Elektronska paramagnetska rezonancija je poznata spektroskopska metoda koja može detektirati slobodne radikale kako in vitro, tako i in vivo, s visokom osjetljivošću. U prehrambenoj industriji najviše se upotrebljava za identifikaciju namirnica konzerviranih γ-zračenjem te za određivanje antioksidacijske aktivnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Suzana Rimac Brnčić
(mentor)