Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 541892

Kreiranje čajnih mješavina uz dodatak prirodnih sladila


Martinac, Mia
Kreiranje čajnih mješavina uz dodatak prirodnih sladila, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 541892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kreiranje čajnih mješavina uz dodatak prirodnih sladila
(Creation of innovative formulations of tea blends with natural sweeteners)

Autori
Martinac, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2011

Stranica
64

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Čaj; Čajne mješavine; Funkcionalni proizvodi; Prirodna sladila
(Functional food products; Natural sweeteners; Tea; Tea mixtures)

Sažetak
Na tržištu funkcionalnih prehrambenih proizvoda, koje je u stalnom porastu, funkcionalni napitci zauzimaju sve veći udio, a među najpoželjnijima su kava, čaj i biljne infuzije. Cilj ovog rada bio je kreirati nove funkcionalne formulacije čajnih mješavina baziranih na bijelom, žutom i zelenom čaju uz dodatak prirodnih sladila. Kreirano je devet čajnih mješavina koje kao izvore sladila sadrže suho voće (jabuka, marelica, šljiva, grožđica i smokva), suho povrće (mrkva i batat) te listiće stevije i korijen sladića. U novokreiranim mješavinama određeni su udjeli ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola, proantocijanidina i pojedinačnih polifenola i metilksantina, a određen je i njihov antioksidacijski kapacitet. U cilju kreiranja funkcionalnog proizvoda poželjne arome, okusa i slatkoće, definirani su i senzorski profili pripremljenih čajeva i čajnih mješavina. Kreirane čajne mješavine predstavljaju bogat izvor bioaktivnih spojeva, poželjnih su senzorskih svojstava, a kao funkcionalni proizvod njihovim konzumiranjem upotpunio bi se dnevni unos visokovrijednih nutrijenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Martinac, Mia
Kreiranje čajnih mješavina uz dodatak prirodnih sladila, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Martinac, M. (2011) 'Kreiranje čajnih mješavina uz dodatak prirodnih sladila', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Martinac, Mia}, year = {2011}, pages = {64}, keywords = {\v{C}aj, \v{C}ajne mje\v{s}avine, Funkcionalni proizvodi, Prirodna sladila}, title = {Kreiranje \v{c}ajnih mje\v{s}avina uz dodatak prirodnih sladila}, keyword = {\v{C}aj, \v{C}ajne mje\v{s}avine, Funkcionalni proizvodi, Prirodna sladila}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Martinac, Mia}, year = {2011}, pages = {64}, keywords = {Functional food products, Natural sweeteners, Tea, Tea mixtures}, title = {Creation of innovative formulations of tea blends with natural sweeteners}, keyword = {Functional food products, Natural sweeteners, Tea, Tea mixtures}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font