Pregled bibliografske jedinice broj: 541892
Kreiranje čajnih mješavina uz dodatak prirodnih sladila
Kreiranje čajnih mješavina uz dodatak prirodnih sladila, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 541892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kreiranje čajnih mješavina uz dodatak prirodnih sladila
(Creation of innovative formulations of tea blends with natural sweeteners)
Autori
Martinac, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2011
Stranica
64
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Čaj; Čajne mješavine; Funkcionalni proizvodi; Prirodna sladila
(Functional food products; Natural sweeteners; Tea; Tea mixtures)
Sažetak
Na tržištu funkcionalnih prehrambenih proizvoda, koje je u stalnom porastu, funkcionalni napitci zauzimaju sve veći udio, a među najpoželjnijima su kava, čaj i biljne infuzije. Cilj ovog rada bio je kreirati nove funkcionalne formulacije čajnih mješavina baziranih na bijelom, žutom i zelenom čaju uz dodatak prirodnih sladila. Kreirano je devet čajnih mješavina koje kao izvore sladila sadrže suho voće (jabuka, marelica, šljiva, grožđica i smokva), suho povrće (mrkva i batat) te listiće stevije i korijen sladića. U novokreiranim mješavinama određeni su udjeli ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola, proantocijanidina i pojedinačnih polifenola i metilksantina, a određen je i njihov antioksidacijski kapacitet. U cilju kreiranja funkcionalnog proizvoda poželjne arome, okusa i slatkoće, definirani su i senzorski profili pripremljenih čajeva i čajnih mješavina. Kreirane čajne mješavine predstavljaju bogat izvor bioaktivnih spojeva, poželjnih su senzorskih svojstava, a kao funkcionalni proizvod njihovim konzumiranjem upotpunio bi se dnevni unos visokovrijednih nutrijenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb