Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 541810

Utjecaj metoda sušenja na antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata


Špišić, Ivana
Utjecaj metoda sušenja na antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 541810 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj metoda sušenja na antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata
(The effect of different drying techniques on the antioxidant capacity of herbal extracts)

Autori
Špišić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.03

Godina
2011

Stranica
59

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Fenoli; Sušenje; Ljekovito bilje; Biljni ekstrakti; ABTS
(Antioxidant capacity; Phenols; Drying; Medicinal herbs; Herbal extracts; ABTS)

Sažetak
U novije vrijeme poraslo je zanimanje znanstvenika za ponovnim korištenjem ljekovitog bilja u svrhu prevencije bolesti ali i liječenja različitih tegoba zbog visokog udjela polifenola i drugih biološki aktivnih spojeva (flavonoida, askorbinske kiseline i biljnih pigmenata) koji posjeduju visoki antioksidacijski kapacitet. Radi duljeg i boljeg očuvanja bioaktivnog sastava biljaka koriste se razne metode sušenja koje više ili manje utječu na smanjenje udjela ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio ukupnih fenola u vodenim i 75%-tnim etanolnim ekstraktima sedam svježih biljaka i istih sušenih na tri različita načina: na zraku, liofilizacijom i mikrovalovima, kao i njihov antioksidacijski kapacitet. Udio ukupnih fenola određen je spektrofotometrijski, a antioksidacijski kapacitet u reakciji s ABTS reagensom (2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom)). Među vodenim ekstraktima svježih biljaka najveći udio polifenola određen je u ekstraktu borača, a najniži u ekstraktu koprive. 75%-tni etanolni ekstrakti su imali niži udio ukupnih polifenola u odnosu na vodene. Ekstrakti biljaka sušenih mikrovalovima pokazuju najniži udio ukupnih fenola i najmanji antioksidacijski kapacitet.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Špišić, Ivana
Utjecaj metoda sušenja na antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Špišić, I. (2011) 'Utjecaj metoda sušenja na antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}pi\v{s}i\'{c}, Ivana}, year = {2011}, pages = {59}, keywords = {Antioksidacijski kapacitet, Fenoli, Su\v{s}enje, Ljekovito bilje, Biljni ekstrakti, ABTS}, title = {Utjecaj metoda su\v{s}enja na antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata}, keyword = {Antioksidacijski kapacitet, Fenoli, Su\v{s}enje, Ljekovito bilje, Biljni ekstrakti, ABTS}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}pi\v{s}i\'{c}, Ivana}, year = {2011}, pages = {59}, keywords = {Antioxidant capacity, Phenols, Drying, Medicinal herbs, Herbal extracts, ABTS}, title = {The effect of different drying techniques on the antioxidant capacity of herbal extracts}, keyword = {Antioxidant capacity, Phenols, Drying, Medicinal herbs, Herbal extracts, ABTS}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font