Pregled bibliografske jedinice broj: 541810
Utjecaj metoda sušenja na antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata
Utjecaj metoda sušenja na antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 541810 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj metoda sušenja na antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata
(The effect of different drying techniques on the antioxidant capacity of herbal extracts)
Autori
Špišić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.03
Godina
2011
Stranica
59
Mentor
Komes, Draženka
Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Fenoli; Sušenje; Ljekovito bilje; Biljni ekstrakti; ABTS
(Antioxidant capacity; Phenols; Drying; Medicinal herbs; Herbal extracts; ABTS)
Sažetak
U novije vrijeme poraslo je zanimanje znanstvenika za ponovnim korištenjem ljekovitog bilja u svrhu prevencije bolesti ali i liječenja različitih tegoba zbog visokog udjela polifenola i drugih biološki aktivnih spojeva (flavonoida, askorbinske kiseline i biljnih pigmenata) koji posjeduju visoki antioksidacijski kapacitet. Radi duljeg i boljeg očuvanja bioaktivnog sastava biljaka koriste se razne metode sušenja koje više ili manje utječu na smanjenje udjela ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio ukupnih fenola u vodenim i 75%-tnim etanolnim ekstraktima sedam svježih biljaka i istih sušenih na tri različita načina: na zraku, liofilizacijom i mikrovalovima, kao i njihov antioksidacijski kapacitet. Udio ukupnih fenola određen je spektrofotometrijski, a antioksidacijski kapacitet u reakciji s ABTS reagensom (2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom)). Među vodenim ekstraktima svježih biljaka najveći udio polifenola određen je u ekstraktu borača, a najniži u ekstraktu koprive. 75%-tni etanolni ekstrakti su imali niži udio ukupnih polifenola u odnosu na vodene. Ekstrakti biljaka sušenih mikrovalovima pokazuju najniži udio ukupnih fenola i najmanji antioksidacijski kapacitet.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)