Pregled bibliografske jedinice broj: 541784
Karakterizacija rekombinantnog proteina Rny1p/Ccw12p eksprimiranog u kvascu Saccharomyces cerevisiae
Karakterizacija rekombinantnog proteina Rny1p/Ccw12p eksprimiranog u kvascu Saccharomyces cerevisiae, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 541784 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija rekombinantnog proteina Rny1p/Ccw12p eksprimiranog u kvascu Saccharomyces cerevisiae
(Characterisation of the recombinant potein Rny1p/Ccw12p expressed on the cell wall of yeast Saccharomyces cerevisiae)
Autori
Šćulac, Elena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2011
Stranica
64
Mentor
Teparić, Renata
Ključne riječi
Saccharomyces cerevisiae; rekombinantni protein; stanična stijenka; imobilizacija proteina
(Saccharomyces cerevisae; recombinant protein; cell wall; immobilisation of protein)
Sažetak
U ovom radu je katakteriziran rekombinantni protein Rny1p/Ccw12p koji je eksprimiran na staničnoj stijenci kvasca Saccharomyces cerevisiae. Stanična stijenka je organela koja stanici kvasca daje mehaničku i osmotsku stabilnost. Proteini mogu biti vezani na staničnu stijenku kovalentno ili nekovalentno. Kovalentna imobilizacija heterolognih proteina na staničnoj stijenci kvasca ima vrlo važnu ulogu u farmaceutskoj, kemijskoj, prehrambenoj industriji i u industriji detergenata. Protein karakteriziran u ovom radu je rekombinantni protein Rny1p/Ccw12p. Nativni Rny1 protein spada u skupinu T2RNaza u kvascu, ali homolozi ovog proteina pronađeni su i u svim drugim organizmima od proteozoa do životinja. U ovom radu ispitana je lokalizacija dobivenog rekombinantnog proteina, njegova aktivnost, stabilnost i određeni su optimalni pH i temperatura za provođenje enzimske reakcije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580477-2240 - Molekularni mehanizmi ugradnje proteina u staničnu stijenku kvasca (Mrša, Vladimir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Renata Teparić
(mentor)