Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 541533

Karakterizacija sastava pigmenata, vitamina i polifenolnih spojeva u različito pripremljenim biljnim ekstraktima


Zelenika, Danijela
Karakterizacija sastava pigmenata, vitamina i polifenolnih spojeva u različito pripremljenim biljnim ekstraktima, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 541533 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija sastava pigmenata, vitamina i polifenolnih spojeva u različito pripremljenim biljnim ekstraktima
(Composition characterization of pigments, vitamins and polyphenolic compounds in differently prepared plant extracts)

Autori
Zelenika, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.11

Godina
2010

Stranica
48

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Pigmenti; Polifenolni spojevi; Vitamini
(Antioxidant activity; Pigments; Polyphenols; Vitamins)

Sažetak
Unos antioksidansa ima važnu ulogu u zaštiti ljudskog organizma od bolesti koje su potencirane ili su rezultat štetnog djelovanja slobodnih radikala. Polifenolni spojevi su najpoznatiji antioksidansi, zbog čega im se pripisuju antibakterijko, protuupalno, antialergijsko, antimutageno, antiviralno i antikancerogeno djelovanje. U ovom radu ispitan je udjel polifenolnih spojeva (flavona i hidroksicimetnih kiselina), askorbinske kiseline, karotenoida i klorofila u šest biljnih ekstrakata te antioksidacijski kapacitet u istima. Udjeli su određeni spektrofotometrijski. Antioksidacijski kapacitet ispitan je primjenom DPPH metode (reakcija s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil). Najveći udjel flavona i hidroksicimetnih kiselina određen je u biljnim dekoktima, koji su karakterizirani i najvećim antioksidacijskim kapacitetom. Najveći udjel askorbinske kiseline određen je u koprivi (5, 19 mg/g s.tv.), a najmanji u stolisniku (3, 16 mg/g s.tv.). Najveći udjel pigmenata prisutan je u listu maline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zelenika, Danijela
Karakterizacija sastava pigmenata, vitamina i polifenolnih spojeva u različito pripremljenim biljnim ekstraktima, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zelenika, D. (2010) 'Karakterizacija sastava pigmenata, vitamina i polifenolnih spojeva u različito pripremljenim biljnim ekstraktima', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zelenika, Danijela}, year = {2010}, pages = {48}, keywords = {Antioksidacijski kapacitet, Pigmenti, Polifenolni spojevi, Vitamini}, title = {Karakterizacija sastava pigmenata, vitamina i polifenolnih spojeva u razli\v{c}ito pripremljenim biljnim ekstraktima}, keyword = {Antioksidacijski kapacitet, Pigmenti, Polifenolni spojevi, Vitamini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zelenika, Danijela}, year = {2010}, pages = {48}, keywords = {Antioxidant activity, Pigments, Polyphenols, Vitamins}, title = {Composition characterization of pigments, vitamins and polyphenolic compounds in differently prepared plant extracts}, keyword = {Antioxidant activity, Pigments, Polyphenols, Vitamins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font