Pregled bibliografske jedinice broj: 541533
Karakterizacija sastava pigmenata, vitamina i polifenolnih spojeva u različito pripremljenim biljnim ekstraktima
Karakterizacija sastava pigmenata, vitamina i polifenolnih spojeva u različito pripremljenim biljnim ekstraktima, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 541533 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija sastava pigmenata, vitamina i polifenolnih spojeva u različito pripremljenim biljnim ekstraktima
(Composition characterization of pigments, vitamins and polyphenolic compounds in differently prepared plant extracts)
Autori
Zelenika, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.11
Godina
2010
Stranica
48
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Pigmenti; Polifenolni spojevi; Vitamini
(Antioxidant activity; Pigments; Polyphenols; Vitamins)
Sažetak
Unos antioksidansa ima važnu ulogu u zaštiti ljudskog organizma od bolesti koje su potencirane ili su rezultat štetnog djelovanja slobodnih radikala. Polifenolni spojevi su najpoznatiji antioksidansi, zbog čega im se pripisuju antibakterijko, protuupalno, antialergijsko, antimutageno, antiviralno i antikancerogeno djelovanje. U ovom radu ispitan je udjel polifenolnih spojeva (flavona i hidroksicimetnih kiselina), askorbinske kiseline, karotenoida i klorofila u šest biljnih ekstrakata te antioksidacijski kapacitet u istima. Udjeli su određeni spektrofotometrijski. Antioksidacijski kapacitet ispitan je primjenom DPPH metode (reakcija s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil). Najveći udjel flavona i hidroksicimetnih kiselina određen je u biljnim dekoktima, koji su karakterizirani i najvećim antioksidacijskim kapacitetom. Najveći udjel askorbinske kiseline određen je u koprivi (5, 19 mg/g s.tv.), a najmanji u stolisniku (3, 16 mg/g s.tv.). Najveći udjel pigmenata prisutan je u listu maline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb