Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 541487

Utjecaj duljine trajanja ekstrakcije i hidrolize na polifenolni sastav i antioksidacijska svojstva biljnih infuzija


Berendika, Marija
Utjecaj duljine trajanja ekstrakcije i hidrolize na polifenolni sastav i antioksidacijska svojstva biljnih infuzija, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 541487 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj duljine trajanja ekstrakcije i hidrolize na polifenolni sastav i antioksidacijska svojstva biljnih infuzija
(The effect of extraction time and hydrolysis on polyphenolic composition and antioxidative properties of herbal infusions)

Autori
Berendika, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2010

Stranica
74

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Biljni čaj; Polifenoli; Tanini; HPLC
(Antioxidant capacity; Herbal tea; Polyphenols; Tannins; HPLC)

Sažetak
Biljne infuzije su posljednjih godina postale najpopularnije piće upravo zbog svog kemijskog sastava te vezano uz njega brojnih pozitivnih učinaka na zdravlje. Biljne infuzije imaju dugu tradiciju primjene u narodnoj medicini, a njihovi brojni pozitivni učinci sve više se potvrđuju rezultatima znanstvenih ispitivanja. U ovom radu ispitan je utjecaj duljine trajanja ekstrakcije vodom (5 i 15 minuta) i kiselinske hidrolize na udjel polifenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet šest biljnih ekstrakata: melisa, majčina dušica, list kupine, cvijet lavande, kopriva i list masline. Udjeli ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, flavan-3-ola i tanina određeni su spektrofotometrijskim metodama, dok je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-PDA) određen udjel pojedinačnih fenolnih kiselina, flavona i flavonola. Antioksidacijska aktivnost ispitana je primjenom dvije metode: reakcijom s 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) radikalom (ABTS metoda) te reakcijom s željezo(III)-tripiridiltriazinom kompleksom (FRAP-metoda). Najveći udjel ukupnih fenola određen je u hidroliziranom ekstraktu lista kupine te u nehidroliziranom petnaestminutnom ekstraktu melise. Hidrolizirani ekstrakti kupine i melise imaju najveći antioksidacijski kapacitet, dok nehidrolizirani ekstrakt lista masline pokazuje najmanji udjel fenolnih spojeva i najmanji antioksidacijski kapacitet. Najveći udjel ružmarinske kiseline, kao najzastupljenijeg fenolnog spoja, određen je u nehidroliziranom ekstraktu melise nakon 15 minuta ekstrakcije. Konzumiranje ispitivanih biljnih infuzija predstavlja značajan doprinos svakodnevnom unosu bioaktivnih sastojaka u organizam.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Berendika, Marija
Utjecaj duljine trajanja ekstrakcije i hidrolize na polifenolni sastav i antioksidacijska svojstva biljnih infuzija, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Berendika, M. (2010) 'Utjecaj duljine trajanja ekstrakcije i hidrolize na polifenolni sastav i antioksidacijska svojstva biljnih infuzija', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Berendika, Marija}, year = {2010}, pages = {74}, keywords = {Antioksidacijski kapacitet, Biljni \v{c}aj, Polifenoli, Tanini, HPLC}, title = {Utjecaj duljine trajanja ekstrakcije i hidrolize na polifenolni sastav i antioksidacijska svojstva biljnih infuzija}, keyword = {Antioksidacijski kapacitet, Biljni \v{c}aj, Polifenoli, Tanini, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Berendika, Marija}, year = {2010}, pages = {74}, keywords = {Antioxidant capacity, Herbal tea, Polyphenols, Tannins, HPLC}, title = {The effect of extraction time and hydrolysis on polyphenolic composition and antioxidative properties of herbal infusions}, keyword = {Antioxidant capacity, Herbal tea, Polyphenols, Tannins, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font