Pregled bibliografske jedinice broj: 541382
Primjena rezultata istraživanja potrošnje u kućanstvima u praćenju prehrambenih navika stanovništva - DAFNE inicijativa
Primjena rezultata istraživanja potrošnje u kućanstvima u praćenju prehrambenih navika stanovništva - DAFNE inicijativa // Prehrambene i zdravstvene tvrdnje
Zagreb, 2010. str. 111-124 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 541382 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena rezultata istraživanja potrošnje u kućanstvima u praćenju prehrambenih navika stanovništva - DAFNE inicijativa
(Monitoring of dietary habits by using household budget surveys data-DAFNE initiative)
Autori
Antonić Degač, Katica ; Kaić-Rak, Antoinette ; Capak, Krunoslav ; Pucarin-Cvetković, Jasna ; Sanja Perkovac
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Prehrambene i zdravstvene tvrdnje
/ - Zagreb, 2010, 111-124
Skup
34. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u praksi. Prehrambene i zdravstvene tvrdnje
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.04.2010. - 23.04.2010
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
hrana; prehrambene navike; potrošnja u kućanstvima
(food; dietary pattern; household budget survey)
Sažetak
Praćenje potrošnje hrane je važno, jer pruža podatke koji mogu pojedinim sektorima kao što su poljoprivreda, gospodarstvo, zdravstvo i socijalna skrb, poslužiti kao podloga za izradu njihovih granskih politika i provođenje prehrambenih intervencija. Cilj: ovog istraživanja je analiziranje podataka iz Anketa o potrošnji kućanstava radi praćenja potrošnje hrane i strukture prehrane opće populacije i pojedinih socio-ekonomskih skupina, kao i povezanosti prehrambenih navika s pojavnošću nezaraznih kronični bolesti. Metodologija: Anketu o potrošnji kućanstava Državni zavod za statistiku provodi svake godine, a podaci se prikupljaju na reprezentativnom uzorku kućanstava RH kontinuirano tijekom cijele kalendarske godine. U ovom istraživanju obuhvaćene su 1999. godina, kada je anketirano 2937 kućanstava i 2004. s anketiranih 2847 kućanstava. Podaci su obrađeni i usklađeni prema Data Food Networking (DAFNE) klasifikaciji namirnica i socio-ekonomskim obilježjima kućanstva. Rezultati: Tijekom razdoblja od 1999. do 2004. godine zabilježen je blagi trend pada potrošnje namirnica iz većine skupina. Značajan pad je uočljiv u potrošnji mahunarki, šećera i proizvoda od šećera, bezalkoholnih pića i krumpira, a tijekom vremena nije došlo do značajnijih razlika u potrošnji voća, te mesa i mesnih proizvoda. Značajno povećanje zabilježeno je u potrošnji oraha, te sokova od voća i povrća. Zabilježene su razlike u strukturi potrošnje namirnica između pojedinih socio-ekonomskih skupina. Zaključak: Iako dobiveni podaci o prosječnoj potrošnji hrane po osobi ukazuju na dostatne količine hrane u hrvatskim kućanstvima, struktura prehrane nije u skladu sa suvremenim principima pravilne prehrane. To se prvenstveno odnosi na nedovoljnu potrošnju voća, povrća i ribe, a povećanu potrošnju mesa, masti, šećera i njihovih prerađevina. Takva struktura prehrane mogla bi biti jedan od čimbenika rizika za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti koje su vodeći javnozdravstveni problem u našoj zemlji. Dobiveni podaci su važni za planiranje i provođenje javnozdravstvenih intervencija, te općenito za planiranje i provođenje državne politike o hrani i prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
108-1080316-0300 - Zdravlje na radu i zdravi okoliš (Mustajbegović, Jadranka, MZOS ) ( CroRIS)
108-1080316-0301 - Biološki učinci štetnih aerosola (Žuškin, Eugenija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb
Profili:
Krunoslav Capak
(autor)
Antoinette Kaić-Rak
(autor)
Katica Antonić-Degač
(autor)
Jasna Pucarin Cvetković
(autor)