Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 541351

Karakterizacija polifenolnog sastava biljnih infuzija, dekokta i macerata


Labrović, Ivna
Karakterizacija polifenolnog sastava biljnih infuzija, dekokta i macerata, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 541351 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija polifenolnog sastava biljnih infuzija, dekokta i macerata
(Characterization of polyphenolic compounds in herbal infusions, decocts and macerates)

Autori
Labrović, Ivna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2010

Stranica
63

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Biljni ekstrakti; Macerat; Infuzija; Dekokti; Antioksidansi
(Herbal extracts; Macerate; Infusion; Decoct; Antioxidants)

Sažetak
Ljekovite biljke imaju dugu tradiciju korištenja u narodnoj medicini, no do danas brojni pozitivni zdrastveni učinci nisu potvrđeni rezultatima znanstvenih ispitivanja. Cilj ovog rada bio je odrediti ukune fenole, neflavanoide i flavanoide, udjel flavan-3-ola, tanina i procijanidina te antioksidacijski kapacitet sedam biljnih ekstrakata. Biljni ekstrakti su pripremljeni u obliku macerata, infuzija i dekokta. Udjel ukupnih fenola, neflavanoida i flavanoida određen je reakcijom s Folin-Ciocalteau reagensom, udjel flavan-3-ola određen je reakcijama s vanilinom i p-DAC-om, a udjel tanina reakcijom s kazeinom. Za polukvantitativno određivanje udjela procijanidina primjenjena je metoda po Bathe-Smith-u. Antioksidacijski kapacitet određen je reakcijama s željezo(III)-tripiridiltriazinom (FRAP) te radikalom 2, 2“-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) (ABTS). Način pripreme biljnih ekstrakata značajno utječe na ekstrakciju polifenolnih spojeva. Najveći udjel ukupnih fenola određen je u infuziji lista maline, a najveći udjel flavan-3-ola u dekoktu gloga, najveći udjel tanina pokazuje dekokt lista maline, dok najveći udjel ukupnih procijanidina pokazuje dekokt gloga.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Labrović, Ivna
Karakterizacija polifenolnog sastava biljnih infuzija, dekokta i macerata, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Labrović, I. (2010) 'Karakterizacija polifenolnog sastava biljnih infuzija, dekokta i macerata', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Labrovi\'{c}, Ivna}, year = {2010}, pages = {63}, keywords = {Biljni ekstrakti, Macerat, Infuzija, Dekokti, Antioksidansi}, title = {Karakterizacija polifenolnog sastava biljnih infuzija, dekokta i macerata}, keyword = {Biljni ekstrakti, Macerat, Infuzija, Dekokti, Antioksidansi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Labrovi\'{c}, Ivna}, year = {2010}, pages = {63}, keywords = {Herbal extracts, Macerate, Infusion, Decoct, Antioxidants}, title = {Characterization of polyphenolic compounds in herbal infusions, decocts and macerates}, keyword = {Herbal extracts, Macerate, Infusion, Decoct, Antioxidants}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font