Pregled bibliografske jedinice broj: 541351
Karakterizacija polifenolnog sastava biljnih infuzija, dekokta i macerata
Karakterizacija polifenolnog sastava biljnih infuzija, dekokta i macerata, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 541351 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija polifenolnog sastava biljnih infuzija, dekokta i macerata
(Characterization of polyphenolic compounds in herbal infusions, decocts and macerates)
Autori
Labrović, Ivna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2010
Stranica
63
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Biljni ekstrakti; Macerat; Infuzija; Dekokti; Antioksidansi
(Herbal extracts; Macerate; Infusion; Decoct; Antioxidants)
Sažetak
Ljekovite biljke imaju dugu tradiciju korištenja u narodnoj medicini, no do danas brojni pozitivni zdrastveni učinci nisu potvrđeni rezultatima znanstvenih ispitivanja. Cilj ovog rada bio je odrediti ukune fenole, neflavanoide i flavanoide, udjel flavan-3-ola, tanina i procijanidina te antioksidacijski kapacitet sedam biljnih ekstrakata. Biljni ekstrakti su pripremljeni u obliku macerata, infuzija i dekokta. Udjel ukupnih fenola, neflavanoida i flavanoida određen je reakcijom s Folin-Ciocalteau reagensom, udjel flavan-3-ola određen je reakcijama s vanilinom i p-DAC-om, a udjel tanina reakcijom s kazeinom. Za polukvantitativno određivanje udjela procijanidina primjenjena je metoda po Bathe-Smith-u. Antioksidacijski kapacitet određen je reakcijama s željezo(III)-tripiridiltriazinom (FRAP) te radikalom 2, 2“-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) (ABTS). Način pripreme biljnih ekstrakata značajno utječe na ekstrakciju polifenolnih spojeva. Najveći udjel ukupnih fenola određen je u infuziji lista maline, a najveći udjel flavan-3-ola u dekoktu gloga, najveći udjel tanina pokazuje dekokt lista maline, dok najveći udjel ukupnih procijanidina pokazuje dekokt gloga.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb