Pregled bibliografske jedinice broj: 541315
Utjecaj temperature sušenja na udjel pigmenata i antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata
Utjecaj temperature sušenja na udjel pigmenata i antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 541315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature sušenja na udjel pigmenata i antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata
(Influence of drying temperature on the content of pigment and antioxidant properties of herbal extracts)
Autori
Radovanić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.10
Godina
2010
Stranica
53
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Ljekovite biljke; Pigmenti; Sušenje
(Antioxidant capacity; Medicinal plants; Pigments; Drying)
Sažetak
Još od davnina je u svim narodima poznato ljekovito djelovanje pojedinih biljaka i to se znanje generacijama prenosilo sve do danas. Ljekovita svojstva biljaka vezuju se uz njihov kemijski sastav i upravo je ta tematika predmet brojnih znanstvenih istraživanja. U ovom radu ispitan je utjecaj tri različite temperature sušenja (30°C, 50°C i 70°C) na udjel pigmenata i antioksidacijski kapacitet sedam biljnih ekstrakata: melisa, neven, list masline, različak, borač, kopriva i sikavica. Udjeli ukupnih fenola, klorofila, karotenoida i antocijana određeni su spektrofotometrijski. Antioksidacijski kapacitet ispitan je primjenom ABTS-metode (reakcija s 2, 2´-azino-bis (3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina). Povišenjem temperature sušenja dolazi do smanjenja udjela ukupnih fenola, klorofila, karotenoida i antocijana. Najveći gubici zabilježeni su u ekstraktima biljaka prethodno sušenih na 70°C. Antioksidacijski kapacitet biljnih ekstrakata također se smanjuje proporcionalno povišenjem temperature na kojoj su biljke sušene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb