Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 541315

Utjecaj temperature sušenja na udjel pigmenata i antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata


Radovanić, Petra
Utjecaj temperature sušenja na udjel pigmenata i antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 541315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature sušenja na udjel pigmenata i antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata
(Influence of drying temperature on the content of pigment and antioxidant properties of herbal extracts)

Autori
Radovanić, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.10

Godina
2010

Stranica
53

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Ljekovite biljke; Pigmenti; Sušenje
(Antioxidant capacity; Medicinal plants; Pigments; Drying)

Sažetak
Još od davnina je u svim narodima poznato ljekovito djelovanje pojedinih biljaka i to se znanje generacijama prenosilo sve do danas. Ljekovita svojstva biljaka vezuju se uz njihov kemijski sastav i upravo je ta tematika predmet brojnih znanstvenih istraživanja. U ovom radu ispitan je utjecaj tri različite temperature sušenja (30°C, 50°C i 70°C) na udjel pigmenata i antioksidacijski kapacitet sedam biljnih ekstrakata: melisa, neven, list masline, različak, borač, kopriva i sikavica. Udjeli ukupnih fenola, klorofila, karotenoida i antocijana određeni su spektrofotometrijski. Antioksidacijski kapacitet ispitan je primjenom ABTS-metode (reakcija s 2, 2´-azino-bis (3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina). Povišenjem temperature sušenja dolazi do smanjenja udjela ukupnih fenola, klorofila, karotenoida i antocijana. Najveći gubici zabilježeni su u ekstraktima biljaka prethodno sušenih na 70°C. Antioksidacijski kapacitet biljnih ekstrakata također se smanjuje proporcionalno povišenjem temperature na kojoj su biljke sušene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Radovanić, Petra
Utjecaj temperature sušenja na udjel pigmenata i antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Radovanić, P. (2010) 'Utjecaj temperature sušenja na udjel pigmenata i antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radovani\'{c}, Petra}, year = {2010}, pages = {53}, keywords = {Antioksidacijski kapacitet, Ljekovite biljke, Pigmenti, Su\v{s}enje}, title = {Utjecaj temperature su\v{s}enja na udjel pigmenata i antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata}, keyword = {Antioksidacijski kapacitet, Ljekovite biljke, Pigmenti, Su\v{s}enje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radovani\'{c}, Petra}, year = {2010}, pages = {53}, keywords = {Antioxidant capacity, Medicinal plants, Pigments, Drying}, title = {Influence of drying temperature on the content of pigment and antioxidant properties of herbal extracts}, keyword = {Antioxidant capacity, Medicinal plants, Pigments, Drying}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font