Pregled bibliografske jedinice broj: 541230
TRANSFORMACIJA I KARAKTERIZACIJA KVASCA Dekkera bruxellensis
TRANSFORMACIJA I KARAKTERIZACIJA KVASCA Dekkera bruxellensis, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 541230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
TRANSFORMACIJA I KARAKTERIZACIJA KVASCA Dekkera bruxellensis
(TRANSFORMATION AND CHARACTERIZATION OF THE YEAST Dekkera bruxellensis)
Autori
Bajić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2009
Stranica
47
Mentor
Svetec, Ivan-Krešimir
Neposredni voditelj
Štafa, Anamarija
Ključne riječi
kvasac Dekkera bruxellensis; genetička karakterizacija; transformacija
(yeast Dekkera bruxellensis; genetical characterization; transformation)
Sažetak
Kvasac Dekkera bruxellensis, poznat i kao Brettanomyces bruxellensis, jedan je od najčešćih uzročnika kvarenja vina širom svijeta, a posljedica su značajni ekonomski gubitci u vinarskoj industriji. Usprkos tome, zanimljiva svojstva ovog kvasca mogla bi naći primjenu u industriji. Tako bi se njegova tolerancija na visoke koncentracije etanola mogla iskoristiti u proizvodnji bioetanola. Međutim, unatoč njegovoj sve većoj važnosti kvasac D. bruxellensis slabo je genetički karakteriziran i do sada nema podataka u literaturi da je transformiran egzogenom DNA. U ovom radu opisana je prva uspješno provedena transformacija. Uz to, rezultati usporedne analize kvasaca D. bruxellensis i S. cerevisiae mogli bi poslužiti kao osnova za sprječavanje kontaminacije vina kvascem D. bruxellensis.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580477-2258 - Palindromi u genomima i mehanizmi zamjene gena u kvasca (Krešimir Svetec, Ivan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb