Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 540770

Utjecaj načina sušenja na udio pigmenata u biljnim ekstraktima


Stipić, Katarina
Utjecaj načina sušenja na udio pigmenata u biljnim ekstraktima, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 540770 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj načina sušenja na udio pigmenata u biljnim ekstraktima
(The effect of different drying methods on the content of pigments in herbal infusions)

Autori
Stipić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2011

Stranica
58

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
ABTS; Antocijani; Biljni ekstrakti; Karotenoidi; Klorofil; Ljekovito bilje; Sušenje
(ABTS; Anthocyanins; Herbal extracts; Carotenoids; Chlorophyll; Medicinal herbs; Drying)

Sažetak
U posljednje vrijeme velika važnost se pridaje uzgoju pojedinih vrsta ljekovitih i aromatičnih biljaka, zbog njihovog bogatog bioaktivnog sastava. Radi boljeg očuvanja bioaktivnog sastava biljaka koriste se razne metode sušenja koje utječu na udio pigmenata u ljekovitom bilju. Cilj ovog rada bio je odrediti udio pigmenata u ekstraktima svježih biljaka i istih sušenih na tri različita načina: na zraku, liofilizacijom i mikrovalovima, kao i njihov antioksidacijski kapacitet. Udio klorofila, karotenoida i antocijana određen je spektrofotometrijski, a udio β-karotena primjenom metode visokotlačne tekućinske kromatografije (HPLC-PDA). Antioksidacijski kapacitet ekstrakata pripremljenih za određivanje pigmenata određen je u reakciji s ABTS reagensom (2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom)). Najveći udio klorofila određen je u ekstraktima liofiliziranih biljaka, dok je najveći udio karotenoida i β-karotena određen u ekstraktima svježih biljaka, a najveći udio antocijana u ekstraktima biljaka sušenih na zraku. Ekstrakti svježih biljaka najbogatiji su izvor antioksidansa čiji udio se značajno smanjuje sušenjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stipić, Katarina
Utjecaj načina sušenja na udio pigmenata u biljnim ekstraktima, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Stipić, K. (2011) 'Utjecaj načina sušenja na udio pigmenata u biljnim ekstraktima', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stipi\'{c}, Katarina}, year = {2011}, pages = {58}, keywords = {ABTS, Antocijani, Biljni ekstrakti, Karotenoidi, Klorofil, Ljekovito bilje, Su\v{s}enje}, title = {Utjecaj na\v{c}ina su\v{s}enja na udio pigmenata u biljnim ekstraktima}, keyword = {ABTS, Antocijani, Biljni ekstrakti, Karotenoidi, Klorofil, Ljekovito bilje, Su\v{s}enje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stipi\'{c}, Katarina}, year = {2011}, pages = {58}, keywords = {ABTS, Anthocyanins, Herbal extracts, Carotenoids, Chlorophyll, Medicinal herbs, Drying}, title = {The effect of different drying methods on the content of pigments in herbal infusions}, keyword = {ABTS, Anthocyanins, Herbal extracts, Carotenoids, Chlorophyll, Medicinal herbs, Drying}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font