Pregled bibliografske jedinice broj: 540770
Utjecaj načina sušenja na udio pigmenata u biljnim ekstraktima
Utjecaj načina sušenja na udio pigmenata u biljnim ekstraktima, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 540770 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina sušenja na udio pigmenata u biljnim ekstraktima
(The effect of different drying methods on the content of pigments in herbal infusions)
Autori
Stipić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2011
Stranica
58
Mentor
Komes, Draženka
Ključne riječi
ABTS; Antocijani; Biljni ekstrakti; Karotenoidi; Klorofil; Ljekovito bilje; Sušenje
(ABTS; Anthocyanins; Herbal extracts; Carotenoids; Chlorophyll; Medicinal herbs; Drying)
Sažetak
U posljednje vrijeme velika važnost se pridaje uzgoju pojedinih vrsta ljekovitih i aromatičnih biljaka, zbog njihovog bogatog bioaktivnog sastava. Radi boljeg očuvanja bioaktivnog sastava biljaka koriste se razne metode sušenja koje utječu na udio pigmenata u ljekovitom bilju. Cilj ovog rada bio je odrediti udio pigmenata u ekstraktima svježih biljaka i istih sušenih na tri različita načina: na zraku, liofilizacijom i mikrovalovima, kao i njihov antioksidacijski kapacitet. Udio klorofila, karotenoida i antocijana određen je spektrofotometrijski, a udio β-karotena primjenom metode visokotlačne tekućinske kromatografije (HPLC-PDA). Antioksidacijski kapacitet ekstrakata pripremljenih za određivanje pigmenata određen je u reakciji s ABTS reagensom (2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom)). Najveći udio klorofila određen je u ekstraktima liofiliziranih biljaka, dok je najveći udio karotenoida i β-karotena određen u ekstraktima svježih biljaka, a najveći udio antocijana u ekstraktima biljaka sušenih na zraku. Ekstrakti svježih biljaka najbogatiji su izvor antioksidansa čiji udio se značajno smanjuje sušenjem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)