Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 540421

Regionalne karakteristike prehrane u Hrvatskoj


Pucarin-Cvetković, Jasna; Kern, Josipa; Vuletić, Silvije
Regionalne karakteristike prehrane u Hrvatskoj // Acta medica Croatica, 64 (2010), 2; 83-87 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 540421 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Regionalne karakteristike prehrane u Hrvatskoj
(Regional features of Croatian nutrition)

Autori
Pucarin-Cvetković, Jasna ; Kern, Josipa ; Vuletić, Silvije

Izvornik
Acta medica Croatica (1330-0164) 64 (2010), 2; 83-87

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
prehrambene navike; sol; hipertenzija; kardiovskularne bolesti
(dietary habits; salt; hypertension; cardiovascular diseases)

Sažetak
Cilj rada bio je istražiti prehrambene navike i utvrditi regionalne razlike prehrane u Hrvatskoj. Temeljem dobivenih rezultata odrediti koje su regije s najvećim rizikom za razvoj hipertenzije. Ispitivanje je provedeno primjenom upitnika o potrošnji namirnica (Hrvatska zdravstvena anketa-HZA 2003) na uzorku od 9070 odraslih osoba u šest regija: gorska, istočna, jadranska, sjeverna i središnja Hrvatska te grad Zagreb. Analizom prehrambenih navika utvrđeno je da postoje razlike u prehrani u navedenim regijama. Grupiranjem industrijskih prehrambenih proizvoda bogatim natrijem te navikom dodavanja soli prije nego se jelo uopće kuša definiran je rizični čimbenik za razvoj hipertenzije. Utvrđeno je da populacija istočne regije ima najveći rizik za razvoj hipertenzije, slijedi gorska regija, a najmanji rizik ima sjeverna regija. Uočene su razlike prema spolu, ali i u osoba istog spola obzirom na regije. Važno je naglasiti potrebu edukacije naše populacije s ciljem usvajanja zdravijih prehrambenih navika s naglaskom na smanjeni unos soli, ali podržati i sve inicijative djelovanja na prehrambenu industriju da smanji unos spojeva natrija u procesu proizvodnje, regulaciju zakonske regulative o deklariranju proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
108-1080135-0264 - Regionalizam kardiovaskularnih bihevioralnih rizika – model intervencije (Vuletić, Silvije, MZOS ) ( CroRIS)
108-1080316-0300 - Zdravlje na radu i zdravi okoliš (Mustajbegović, Jadranka, MZOS ) ( CroRIS)
108-1080316-0301 - Biološki učinci štetnih aerosola (Žuškin, Eugenija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pucarin-Cvetković, Jasna; Kern, Josipa; Vuletić, Silvije
Regionalne karakteristike prehrane u Hrvatskoj // Acta medica Croatica, 64 (2010), 2; 83-87 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Pucarin-Cvetković, J., Kern, J. & Vuletić, S. (2010) Regionalne karakteristike prehrane u Hrvatskoj. Acta medica Croatica, 64 (2), 83-87.
@article{article, author = {Pucarin-Cvetkovi\'{c}, Jasna and Kern, Josipa and Vuleti\'{c}, Silvije}, year = {2010}, pages = {83-87}, keywords = {prehrambene navike, sol, hipertenzija, kardiovskularne bolesti}, journal = {Acta medica Croatica}, volume = {64}, number = {2}, issn = {1330-0164}, title = {Regionalne karakteristike prehrane u Hrvatskoj}, keyword = {prehrambene navike, sol, hipertenzija, kardiovskularne bolesti} }
@article{article, author = {Pucarin-Cvetkovi\'{c}, Jasna and Kern, Josipa and Vuleti\'{c}, Silvije}, year = {2010}, pages = {83-87}, keywords = {dietary habits, salt, hypertension, cardiovascular diseases}, journal = {Acta medica Croatica}, volume = {64}, number = {2}, issn = {1330-0164}, title = {Regional features of Croatian nutrition}, keyword = {dietary habits, salt, hypertension, cardiovascular diseases} }

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • MEDLINE





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font