Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 540282

Razlozi za smanjenje soli u prehrani i potencijalni učinak na zdravlje populacije – preporuke SZO


Kaić-Rak, Antoinette; Pucarin-Cvetković, Jasna; Heim, Inge; Skupnjak, Berislav
Razlozi za smanjenje soli u prehrani i potencijalni učinak na zdravlje populacije – preporuke SZO // Acta medica Croatica, 64 (2010), 2; 129-132 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 540282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razlozi za smanjenje soli u prehrani i potencijalni učinak na zdravlje populacije – preporuke SZO
(Reason for dietary salt reduction and potential effect on population health-WHO recommendation)

Autori
Kaić-Rak, Antoinette ; Pucarin-Cvetković, Jasna ; Heim, Inge ; Skupnjak, Berislav

Izvornik
Acta medica Croatica (1330-0164) 64 (2010), 2; 129-132

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
sol; prehrana; industrijski prehrambeni proizvodi; kronične nezarazne bolesti; SZO preporuke
(salt; diet; processed food; chronic non-infectious diseases; WHO recommendations)

Sažetak
Poznato je da smanjenje soli u prehrani rezultira snižavanjem krvnog tlaka i kardiovaskularnih incidenta. U prosjeku, dnevni unos soli je više od 200% u odnosu na dnevne preporučene količine, a najvećim djelom se osigurava iz industrijskih prerađenih namirnica. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj prosječan unos soli oko 12-16 grama, a preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je <5 grama. Iz literature je poznato da su glavni izvori natrija u prehrani prvenstveno industrijski prehrambeni proizvodi i hrana pripremljena u restoranima (77%), prirodni sadržaj natrija u namirnicama (12%), dosoljavanje tijekom konzumacije obroka (6%) i pripreme obroka kod kuće (5%). Prema podacima SZO, smanjivanjem unosa za 50% spasilo bi se oko 180 000 života u Europi godišnje. Radi postizanja ograničenog dnevnog unosa soli u skladu s preporukama SZO potrebno je uspostaviti bolju suradnju s prehrambenom industrijom radi smanjenja sadržaja soli u industrijski pripremljenim odnosno obrađenim namirnicama, te osigurati proizvode s niskim ili smanjenim sadržajem natrija. Sve bi to trebalo rezultirati povoljnim zdravstvenim učincima. Jedna od najvažnijih javnozdravstvenih zadaća je educirati potrošače i omogućiti im odabir, kao i donošenje odluka tijekom kupovine namirnica. To se uvelike može postići putem sadržajnih kampanja, socijalnog marketinga te osiguranja deklaracija o sadržaju soli ili posebno dizajniranih oznaka za proizvode s niskim ili smanjenim sadržajem soli na prehrambenim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
108-1080135-0264 - Regionalizam kardiovaskularnih bihevioralnih rizika – model intervencije (Vuletić, Silvije, MZOS ) ( CroRIS)
108-1080316-0300 - Zdravlje na radu i zdravi okoliš (Mustajbegović, Jadranka, MZOS ) ( CroRIS)
108-1080316-0301 - Biološki učinci štetnih aerosola (Žuškin, Eugenija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kaić-Rak, Antoinette; Pucarin-Cvetković, Jasna; Heim, Inge; Skupnjak, Berislav
Razlozi za smanjenje soli u prehrani i potencijalni učinak na zdravlje populacije – preporuke SZO // Acta medica Croatica, 64 (2010), 2; 129-132 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Kaić-Rak, A., Pucarin-Cvetković, J., Heim, I. & Skupnjak, B. (2010) Razlozi za smanjenje soli u prehrani i potencijalni učinak na zdravlje populacije – preporuke SZO. Acta medica Croatica, 64 (2), 129-132.
@article{article, author = {Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Pucarin-Cvetkovi\'{c}, Jasna and Heim, Inge and Skupnjak, Berislav}, year = {2010}, pages = {129-132}, keywords = {sol, prehrana, industrijski prehrambeni proizvodi, kroni\v{c}ne nezarazne bolesti, SZO preporuke}, journal = {Acta medica Croatica}, volume = {64}, number = {2}, issn = {1330-0164}, title = {Razlozi za smanjenje soli u prehrani i potencijalni u\v{c}inak na zdravlje populacije – preporuke SZO}, keyword = {sol, prehrana, industrijski prehrambeni proizvodi, kroni\v{c}ne nezarazne bolesti, SZO preporuke} }
@article{article, author = {Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Pucarin-Cvetkovi\'{c}, Jasna and Heim, Inge and Skupnjak, Berislav}, year = {2010}, pages = {129-132}, keywords = {salt, diet, processed food, chronic non-infectious diseases, WHO recommendations}, journal = {Acta medica Croatica}, volume = {64}, number = {2}, issn = {1330-0164}, title = {Reason for dietary salt reduction and potential effect on population health-WHO recommendation}, keyword = {salt, diet, processed food, chronic non-infectious diseases, WHO recommendations} }

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • MEDLINE





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font