Pregled bibliografske jedinice broj: 540282
Razlozi za smanjenje soli u prehrani i potencijalni učinak na zdravlje populacije – preporuke SZO
Razlozi za smanjenje soli u prehrani i potencijalni učinak na zdravlje populacije – preporuke SZO // Acta medica Croatica, 64 (2010), 2; 129-132 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 540282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlozi za smanjenje soli u prehrani i potencijalni učinak na zdravlje populacije – preporuke SZO
(Reason for dietary salt reduction and potential effect on population health-WHO recommendation)
Autori
Kaić-Rak, Antoinette ; Pucarin-Cvetković, Jasna ; Heim, Inge ; Skupnjak, Berislav
Izvornik
Acta medica Croatica (1330-0164) 64
(2010), 2;
129-132
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
sol; prehrana; industrijski prehrambeni proizvodi; kronične nezarazne bolesti; SZO preporuke
(salt; diet; processed food; chronic non-infectious diseases; WHO recommendations)
Sažetak
Poznato je da smanjenje soli u prehrani rezultira snižavanjem krvnog tlaka i kardiovaskularnih incidenta. U prosjeku, dnevni unos soli je više od 200% u odnosu na dnevne preporučene količine, a najvećim djelom se osigurava iz industrijskih prerađenih namirnica. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj prosječan unos soli oko 12-16 grama, a preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je <5 grama. Iz literature je poznato da su glavni izvori natrija u prehrani prvenstveno industrijski prehrambeni proizvodi i hrana pripremljena u restoranima (77%), prirodni sadržaj natrija u namirnicama (12%), dosoljavanje tijekom konzumacije obroka (6%) i pripreme obroka kod kuće (5%). Prema podacima SZO, smanjivanjem unosa za 50% spasilo bi se oko 180 000 života u Europi godišnje. Radi postizanja ograničenog dnevnog unosa soli u skladu s preporukama SZO potrebno je uspostaviti bolju suradnju s prehrambenom industrijom radi smanjenja sadržaja soli u industrijski pripremljenim odnosno obrađenim namirnicama, te osigurati proizvode s niskim ili smanjenim sadržajem natrija. Sve bi to trebalo rezultirati povoljnim zdravstvenim učincima. Jedna od najvažnijih javnozdravstvenih zadaća je educirati potrošače i omogućiti im odabir, kao i donošenje odluka tijekom kupovine namirnica. To se uvelike može postići putem sadržajnih kampanja, socijalnog marketinga te osiguranja deklaracija o sadržaju soli ili posebno dizajniranih oznaka za proizvode s niskim ili smanjenim sadržajem soli na prehrambenim proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
108-1080135-0264 - Regionalizam kardiovaskularnih bihevioralnih rizika – model intervencije (Vuletić, Silvije, MZOS ) ( CroRIS)
108-1080316-0300 - Zdravlje na radu i zdravi okoliš (Mustajbegović, Jadranka, MZOS ) ( CroRIS)
108-1080316-0301 - Biološki učinci štetnih aerosola (Žuškin, Eugenija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
- MEDLINE
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- MEDLINE