Pregled bibliografske jedinice broj: 540273
UTJECAJ TERMOSONIFIKACIJE NA STABILNOST VITAMINA C U SOKU OD JABUKE
UTJECAJ TERMOSONIFIKACIJE NA STABILNOST VITAMINA C U SOKU OD JABUKE, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 540273 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ TERMOSONIFIKACIJE NA STABILNOST VITAMINA C U SOKU OD JABUKE
(THE EFFECT OF THERMOSONICATION ON THE STABILITY OF VITAMIN C IN APPLE JUICE)
Autori
Marin Skelin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.07
Godina
2011
Stranica
54
Mentor
Anet Režek Jambrak
Ključne riječi
ultrazvuk visoke snage; termosonifikacija; vitamin C; stabilnost; planiranje i optimiranje eksperimenta
(high power ultrasound; termosonification; vitamin C; stability; experimental design and optimization)
Sažetak
Svrha ovog rada je utvrditi djelovanje ultrazvuka visokog intenziteta, (amplitude, temperature i vremena tretiranja) na stabilnost askorbinske kiseline (vitamina C) u soku od jabuke. Primijenjen je tretman ultrazvučnom sondom (20 kHz) promjera 12, 7 mm, nominalne snage 600 W. Korištene su tri amplitude (60, 90 i 120 μm tj. 50, 75 i 100% snage) primjenom sonde od 12, 7 mm, različita vremena tretiranja (3, 6 i 9 min) i različite temperature (20 °C, 30 °C i 40 °C). Primjenom računalnog programa STATGRAPHICS Centurion, te metodom odzivne površine (Response Surface Methodology (RSM)) i centralno kompozitnog plana pokusa (Central composite design, CCD) statistički su obrađeni rezultati. Ispitivanjem utjecaja ultrazvuka visokog intenziteta primjenom sonde od 12, 7 mm na stabilnost askorbinske kiseline, utvrđeno je da najveći utjecaj ima kombinacija parametara i to interakcija temperature uzorka i amplitude uzorka, te kvadratična interakcija temperature uzorka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anet Režek Jambrak
(mentor)