Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 540273

UTJECAJ TERMOSONIFIKACIJE NA STABILNOST VITAMINA C U SOKU OD JABUKE


Marin Skelin
UTJECAJ TERMOSONIFIKACIJE NA STABILNOST VITAMINA C U SOKU OD JABUKE, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 540273 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ TERMOSONIFIKACIJE NA STABILNOST VITAMINA C U SOKU OD JABUKE
(THE EFFECT OF THERMOSONICATION ON THE STABILITY OF VITAMIN C IN APPLE JUICE)

Autori
Marin Skelin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2011

Stranica
54

Mentor
Anet Režek Jambrak

Ključne riječi
ultrazvuk visoke snage; termosonifikacija; vitamin C; stabilnost; planiranje i optimiranje eksperimenta
(high power ultrasound; termosonification; vitamin C; stability; experimental design and optimization)

Sažetak
Svrha ovog rada je utvrditi djelovanje ultrazvuka visokog intenziteta, (amplitude, temperature i vremena tretiranja) na stabilnost askorbinske kiseline (vitamina C) u soku od jabuke. Primijenjen je tretman ultrazvučnom sondom (20 kHz) promjera 12, 7 mm, nominalne snage 600 W. Korištene su tri amplitude (60, 90 i 120 μm tj. 50, 75 i 100% snage) primjenom sonde od 12, 7 mm, različita vremena tretiranja (3, 6 i 9 min) i različite temperature (20 °C, 30 °C i 40 °C). Primjenom računalnog programa STATGRAPHICS Centurion, te metodom odzivne površine (Response Surface Methodology (RSM)) i centralno kompozitnog plana pokusa (Central composite design, CCD) statistički su obrađeni rezultati. Ispitivanjem utjecaja ultrazvuka visokog intenziteta primjenom sonde od 12, 7 mm na stabilnost askorbinske kiseline, utvrđeno je da najveći utjecaj ima kombinacija parametara i to interakcija temperature uzorka i amplitude uzorka, te kvadratična interakcija temperature uzorka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anet Režek Jambrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marin Skelin
UTJECAJ TERMOSONIFIKACIJE NA STABILNOST VITAMINA C U SOKU OD JABUKE, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marin Skelin (2011) 'UTJECAJ TERMOSONIFIKACIJE NA STABILNOST VITAMINA C U SOKU OD JABUKE', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {ultrazvuk visoke snage, termosonifikacija, vitamin C, stabilnost, planiranje i optimiranje eksperimenta}, title = {UTJECAJ TERMOSONIFIKACIJE NA STABILNOST VITAMINA C U SOKU OD JABUKE}, keyword = {ultrazvuk visoke snage, termosonifikacija, vitamin C, stabilnost, planiranje i optimiranje eksperimenta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {high power ultrasound, termosonification, vitamin C, stability, experimental design and optimization}, title = {THE EFFECT OF THERMOSONICATION ON THE STABILITY OF VITAMIN C IN APPLE JUICE}, keyword = {high power ultrasound, termosonification, vitamin C, stability, experimental design and optimization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font